Kezdőlap AKTUÁLIS FONTOS hír jött a diktálóknak! Így alakul majd a villany és gázszámlád...

FONTOS hír jött a diktálóknak! Így alakul majd a villany és gázszámlád hamarosan!

Az MVM Next által közzétett részletekből kiderült, hogy nem kell aggódnia annak, aki nyáron kevesebb gázt vagy energiát fogyaszt a kedvezményes szintnél.

Az MVM Next oldalán részletes útmutatás jelent meg arról, hogy a szolgáltató hogyan állítja majd ki augusztustól a számlákat. Ebből több újdonság is kiderül, ami a kormányrendeletből eddig nem volt egyértelmű. Például az, hogy elvileg a diktálók sem járnak majd rosszabbul, mint az átalányt fizetők.

A kormányrendelet szerint a lakossági fogyasztók az éves kedvezményes áram- és gázmennyiséget időarányosan vehetik igénybe. Ennek érdekében az energiaszolgáltatóknak úgynevezett naparányos elszámolást kell alkalmazniuk.Eszerint a számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesítik, és az e feletti áram- vagy gázmennyiséget számlázzák ki piaci áron.

Emiatt sokan attól tartottak, hogy akik nem havi átalányt fizetnek, azok bukhatják a kedvezmény egy részét.

Az MVM Next oldala szerint azonban az időarányosság mindössze azt jelenti, hogy a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között időarányosan biztosítják felhasználási helyenként.Tehát ha valaki ezalatt nem rendelkezik végig egyetemes szolgáltatási szerződéssel, mert például új felhasználó az adott helyen, akkor ő az éves kedvezménynek csak az időarányos részét veheti igénybe.

Ugyanakkor, ha valaki diktál, és a havi számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, a kedvezménye nem veszik el.

Például ha valaki nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát, és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket később ki tudja használni az éves időszakon belül, vagyis 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között.Arról azonban már nem ír az MVM Next, hogy ilyenkor a megmaradt kedvezményt pontosan hogyan, mikor számolják el.

loading...