Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Figyelmeztetés! Ezt történhet, ha a levegőbe engeded a lufikat!

Figyelmeztetés! Ezt történhet, ha a levegőbe engeded a lufikat!

Hirdetés

Ahogy a hőmérséklet kezd egyre melegebb lenni és beindulnak a szabadtéri ünneplések, a lufieregetés is egyre gyakoribbá válik. Ballagások, esküvők, családi napok, koncertek, demonstrációk és még ezeregy alkalom nyílik ennek a szokásnak a művelésére.

Valóban nagyon mutatós és közkedvelt szokás lufikat eregetni, aminek kicsi és nagy egyaránt örül, ám lenne egy kérdésünk. Abba bele szokott gondolni valaki, hogy ennek a temérdek mennyiségű lufinak mi lesz a sorsa, miután elengedtük?

Hirdetés

Persze, felrepül az égbe, de azután? Biztosan nem az angyalkák fogdossák össze őket, hiszen egy légköri magasságot elérve kipukkan és visszaszáll a földre. Hogy hová, azt nem lehet megjósolni.

Nemrégiben Török Zoltán természetfilmes hívta fel a figyelmünket egy posztjában arra, hogy milyen mértékű környezetszennyezést okozunk a lufieregetéssel úgy, hogy bele sem gondolunk. Ő a Hortobágyi Nemzeti Parkban találkozott esküvői lufikkal a puszta közepén.

Mivel az esetek óriási százalékában nem lebomló lufikról van szó, ezért a lufieregetés valójában szemetelésnek számít, bármennyire is mesés köntösbe bújtatjuk.

A lufik a vadvilág számára ugyanolyan veszélyesek, mint a vizekbe kerülő rengeteg műanyaghulladék. Az állatok lenyelhetik a lufi cafatokat és belegabalyodhatnak a lufik madzagjába is. Sok madár pusztul el amiatt, hogy fészek alapanyagnak nézi.

Természetesen nem csak Magyarországon probléma ez, hanem világszerte. A természetvédők folyamatosan kampányolnak ellene és arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy találjanak maguknak más ünneplési módot, vagy ha mindenképpen lufikkal akarnak szórakozni, akkor ne eresszék fel őket a levegőbe.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés