Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Figyelem, nem mindegy hogy telel az aloe vera! Így csináld helyesen!

Figyelem, nem mindegy hogy telel az aloe vera! Így csináld helyesen!

Hirdetés

Aloe vera szinte mindenkinek van otthon, egyrészt azért, mert egy gyönyörű dísznövény, másrészt pedig azért mert számos jótékony hatással rendelkeznek levelei.

Mivel itt a tél és minden virágunk a lakásba került a csípős fagyok és a hideg elől, ezért nem mindegy, hogy hogyan tartjuk őket odabent! Ha azt hittük, hogy aloe vera téli tartására nem léteznek szabályok, akkor tévedtünk!

Hirdetés

Ezt kell tennünk, hogy a növény átvészelje a telet!

Az aloe vera egy átlagos szobában bizonyára egyáltalán nem érezni jól magát a téli időszakban, a növény ugyanis alacsonyabb hőmérsékletet igényel a vegetációhoz, méghozzá megfelelő mértékű világosság társaságában.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy biztosítanunk kell számára a 16-18 Celsius fokot és a sok fényt, tehát a pincék közül csak a világosabbak jöhetnek szóba, és sokkal szerencsésebb lesz, ha a telelést inkább egy fedett és burkolt teraszon, a lépcsőházban vagy a télikertben végezzük, ha rendelkezésünkre áll olyan.

Amennyiben mindez mégsem kivitelezhető a számára, akkor sem kell kétségbe esni, csak próbáljuk megkeresni a lakás úgymond leghűvösebb pontját – az északi falaknál keressük –, ahol megfelelő mennyiségű fény áramolhat be az ablakon. A melegebb hőmérséklet ugyanis önmagában még elviselhető a növény számára, de ha ezt túl kevés fényben kell elviselnie, szövetei szó szerint deformálódnak és mutálódnak, ezáltal megnyúlnak, és gyenge, életképtelen hajtásokat hoz majd a későbbiekben.

Az aloe verát a teleltetés során is nagyon fontos öntözni, azonban fontos észben tartani, hogy nincs szüksége túl sok vízre. Amennyiben például a lakás párás, 2-3 hetente bőven elegendő lesz meglocsolni egy kicsit, de ha szárazabb levegővel is rendelkezik otthonunk, két hétnél gyakrabban akkor sem kell neki vizet adni.

Tápoldatot a téli időszakban nem igényel – legfeljebb nagyon ritkán –, de a tavasz közeledtével egyre többször adjunk neki, hogy legyen elég tartaléka a hajtáshoz. Amire nagyon fontos ügyelni, hogy télen a növény gyökerei nem kapnak elegendő levegőt, így mindig úgy locsoljuk, hogy víz soha ne álljon meg a cserépben, mert ettől a gyökerek egyszerűen kirohadnak majd.- írja az ankert.hu.

Hirdetés
loading...