Kezdőlap EGÉSZSÉG FIGYELEM! Így ismerheted fel a Covid miatti szaglásvesztést

FIGYELEM! Így ismerheted fel a Covid miatti szaglásvesztést

A koronavírus megjelenése óta mindenki tudja, hogy a szaglás és az ízlelés elvesztése vagy tartós csökkenése a Covid egyik legjellemzőbb tünete, amiből már egyértelműen gyanakodni lehet arra, hogy valaki megfertőződött.

 

Sokszor azonban megtévesztő lehet ez a tünet, hiszen a szaglás és ízlelés elvesztesé más betegségek, allergia tüneteit is jelenthetik.

Több, mint egy éve élünk együtt a koronavírussal, azóta már a legtöbben egész jól tájékozottak lettek a vírussal kapcsolatban. A védekezés a higiénes szabályok mára már az életünk részévé váltak.

A kezdetben feljegyzett légszomj, köhögés, nehézlégzés, láz, izom- és ízületi fájdalmak mellett az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) listáján már tavaly tavasszal megjelent egy újabb jellegzetes tünet, ami felvetheti a fertőzés gyanúját: a szaglászavar.

Szaglásvesztés

Bizonyos betegségek kapcsán a betegek szaglása csökken, csak bizonyos szagokat érez, az összes többi pedig teljesen megszűnik egy időre. Érezhetnek a betegek olyan fantonszagokat is, amelyek nincsenek is jelen, csak ők érzik olykor-olykor. Ezek a panaszok elég hullámzóak lehetnek, olykor felerősödhetnek, máskor pedig gyengülhetnek.

A betegségek listáján szerepel a trauma, a fejsérülés, az idegrendszeri betegségek, gyógyszer mellékhatás, autoimmun vagy endokrin betegség is.

A szervezet fül-orr-gégészeti részének is nagy szerepe van ebben, sokszor ez egy teljesen normális és jellemző tünet műtét utáni állapotoknál, felső légúti, vagy szezonális betegségeknél.

Covid miatti szaglásvesztés

A szezonális allergiákkal kapcsolatban jó odafigyelni, mert gyakran megtévesztő lehet a szaglásvesztés, mivel az allergiás rhinitisz, a szénanátha, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és az orrpolipózis, valamint a felsőségúti fertőzés mind okozhatja ezt.


A Covid miatti szaglásvesztés leginkább úgy ismerhető fel, hogy hirtelen jelentkezik és leggyakrabban társul hozzá orrdugulás vagy orrfolyás. Légúti betegségek esetében a szaglásvesztés fokozatosan lép fel és a gyulladásgátló kezelésekre ez általában jól is reagál.

Mindenképp legyünk óvatosak, ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe és keresse háziorvosát.

tudasfaja.com

loading...