Kezdőlap EGÉSZSÉG Felfedezték a rák új ellenségét, amely pusztító erővel hat!

Felfedezték a rák új ellenségét, amely pusztító erővel hat!

Hirdetés

Orvosi Nobel-díjjal is kitüntették azt a rákterápiát, mely az immunrendszert használja fel a gyilkos kór legyőzésére. Ez a fajta kezelési módszer forradalmasítaná az orvosi ellátást!

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtérbe – mondta el Dank Magdolna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának főigazgatója.

Hirdetés

A stockholmi Karolinska Intézet hétfői bejelentése szerint James P. Allison amerikai és Hondzso Taszuku japán tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztéséért.

Mint az Onkológiai Központ főigazgatója kiemelte, immunrendszerünkben benne van a képesség, hogy felismerje a daganatot, és ha felismerte, el is pusztítsa a tumorsejteket.

Az eddigi eljárások a tumorsejtek elpusztítására fókuszáltak, az immunonkológia pedig az immunrendszert aktiválja. A betegség akkor aktiválódik, amikor a daganatsejtek képesek elrejtőzni az immunrendszer elől.

A gátlóreceptorok beindításával akadályozzák a szervezet immunválaszát. Az immunonkológiai fejlesztések ezeket a gátlópontokat iktatják ki: vagyis a gyógyszer aktiválja az immunrendszer normál működését.

“A koncepciónak az a lényege, hogy kompletten más a mechanizmus, mint amit megtanultunk a korábbi eljárásoknál, mert ezekkel mindig a daganatot bombáztuk, most meg az immunrendszert tesszük arra képessé, hogy betöltse azt a feladatát, hogy elpusztítsa mindazt, ami nem való a szervezetbe” – magyarázta Dank Magdolna.

Az ún. immunogén daganatfajták, mint pl. a melanoma, a tüdőrák, veserák, húgyhólyagrák, fej- és nyakdaganatok nagyon jól reagálnak az immunonkológiai gyógyszerekre. A többi típusú daganattal kapcsolatban is zajlanak a kutatások, a cél az, hogy a jövőben rutinná váljon az immunonkológiai kezelés.

Hirdetés