Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezt teszi a szemeddel, az agyaddal és a tüdőddel az alkohol 1...

Ezt teszi a szemeddel, az agyaddal és a tüdőddel az alkohol 1 óra elteltével! Ez döbbenetes, te gondolnád?

Az alkoholfogyasztásnak meg kell fizetni az árát és nem csak arra gondolunk, amikor az italt megvásároljuk. Minden lehetséges módon képes negatívan befolyásolni a szervezetünk funkcióit. Körülbelül egy órába telik, amire képes egy egység alkoholt lebontani, persze ez az anyagcserétől, életkortól, testsúlytól is függ.

Olyan egészségügyi problémák okozója lehet, mint a magas vérnyomás, stroke, májelégtelenség vagy rák.

Miután az alkohol bejut a szervezetünkbe, a gyomron és a vékonybélen keresztül felszívódva a vérbe kerül. A hatása már 10 perc után érezhető.

30-90 perc elteltével pedig a tünetek teljesen nyilvánvalóvá válnak. Ekkora az alkohol a vérrel már minden szervünkhöz eljutott.

A részegség akkor történik meg, amikor a vér alkoholkoncentrációja annyira megemelkedik, hogy azt a máj már nem képes hatékonyan lebontani.

Lássuk, mi történik az egyes szervekkel.

Szemek

Elmosódott vagy kettős látás alakul ki. Azt is észrevehetjük, hogy hajlamosabbak vagyunk balesetekre, elesésekre, mivel a magas véralkoholszint akadályozza a gondolkodási folyamatok és az izommunka összehangolását.

Agy

Észrevesszük, hogy a koncentrációnk és az ítélőképességünk zavart szenved, elálmosodhatunk és egyes esetekben kómás állapotba is kerülhetünk. Emlékezetkiesést eredményez, mivel az agy emlékeket tároló képessége kiesik.

Vese

Vizelethajtó hatása révén a vese nagy mennyiségű folyadékot szűr ki és nem szívja azt vissza, mivel az ehhez szükséges enzim gátolódik az alkohol hatására. Ez kiszáradáshoz vezet. Jelentős ásványi anyag veszteség következik be. Szabálytalan szívverés és rohamok is bekövetkezhetnek emiatt.

Máj

A hosszú távú hatások a legjelentősebbek a máj esetében. A gyakori nagyivóknál az alkoholfogyasztás egy idő után végzetes kimenetelű lehet. Májelégtelenség alakulhat ki a következtében.

Gyomor

Az ivás hányást, émelygést, hasmenést, gyomorégést és étvágytalanságot okozhat. Gyakran fordul elő hányás vagy hasmenés utáni kiszáradás is.

Tüdő

Részeg állapotban az alkohol ellazítja a szájban és torokban lévő izmokat, ennek következtében a reflexes köhögés is kimaradhat. Ez akadályozza a tüdő azon képességét, hogy a nyáktól és idegen anyagoktól megszabaduljon és hajlamosabb lesz a fertőzésekre.

Mentális egészség

Sokan fogyasztják az alkoholt a stressz enyhítés érdekében, de az sem ritka, hogy egyesek épp az ellenkező hatást érik el vele, idegesek lesznek és hangulatváltozásokat tapasztalnak meg.

Beszéd

Nagyjából 1 órával az alkohol fogyasztása után észrevehető, hogy az emberek egyre barátságosabbak, közvetlenebbek, beszédesebbek lesznek, de ezzel egyidejűleg a beszédük is sokkal homályosabbá és elmosottabbá válik az izmok lazultsága miatt.

Hasnyálmirigy

Ha különösen sokat iszol, akkor az befolyásolja a vércukorszintedet, mégpedig csökkenti azt. Ha nem kezeled megfelelően, akkor izzadáshoz, remegéshez, szédüléshez vezethet.

 

tudasfaja.com

loading...