Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ezt kell tenned tavasszal a leanderrel, hogy virágba boruljon és egész nyáron...

Ezt kell tenned tavasszal a leanderrel, hogy virágba boruljon és egész nyáron ne száradjon ki!

Szerencsére beköszöntött a kellemes meleg és a télire elbújtatott növényeinket újra kivihetjük a szabadba. A sokak által kedvelt, hazánkban méltán népszerű mediterrán növény, a leander is felébredt már téli szunyókálásából.

 

Ez a csodaszép virág akár másfél méter magasra is képes megnőni és egész nyáron ontja fehér, rózsaszín, barack és ciklámen virágait, feltéve, ha megfelelő gondoskodásban részesül. Ilyenkor tavasszal érdemes jobban odafigyelnünk rá, ha azt szeretnénk, hogy az udvarunkon pompázzon.

Átültetés

Fontos, hogy szemügyre vegyük a virág alatti földet, ugyanis a nyári időszakban sok tápanyagot igényel, ezért a földje a pihenés ideje alatt nagyon ki tud merülni. Ettől függetlenül is, ha már legalább 2 éve nem ültettük át, akkor az legyen az első dolgunk, hogy új és nagyobb cserepet keresünk neki és abba átköltöztetjük friss földdel.


Hajtások

Ha odakinn a levegő hőmérséklete már elérte a 15 fokot, akkor bátran ki lehet vinni a növényt. Először árnyékosabb helyre, nehogy az első erősebb tavaszi napsugarak megperzseljék a növényt. A kisebb hajtásokat még ilyenkor metsszük le félig, hogy a növény szép dús lehessen, ne megnyúlt hajtásokkal teli.

Öntözés, táplálás

Májustól már ajánlott rendszeresen öntözni, nem kell, hogy ússzon a vízben, de soha ne is legyen száraz a földje. Ilyenkor már kitehetjük naposabb részre is, hiszen ekkora újra megerősödik a téli alvás után, a gyökere is elkezd növekedni és megkezdi hozni az első virágait.A tápoldatról sem szabad megfeledkezni, hogy a növény folyamatosan hozhassa szebbnél szebb virágait. Válasszunk kifejezetten erre célra szánt tápoldatot, amiből heti egyszer adagoljunk a leandereknek.

Növényvédelem

A levéltetvek nagyon kedvelik a leandert, ezért érdemes már előre védekezni ellenük és erre a legjobbak a természetes módszerek, amelyeket időnként alkalmazva a virágod szép rovarmentes és egészséges maradhat. Készíts csalánlevet, amit spricnis flakonba töltve, időnként permetezd le vele a növényt. Ezenkívül jó trükk még a cserépbe fokhagymagerezdet dugdosni.Ha ezeket a tanácsokat betartod, a leandereid egész nyáron gyönyörű ékei lesznek az udvarodnak akár önmagukban, akár a többi cserepes növénnyel együtt. Érdemes több leandert egy sorban vagy egymás mellett egy csoportban elhelyezni a mediterrán hangulat kialakításáért.

tudasfaja.com

loading...