Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezért kellene minden kávézás után vizet inni! Az emberek 90%-a nem tud...

Ezért kellene minden kávézás után vizet inni! Az emberek 90%-a nem tud erről!

Hirdetés

A kávézókban általában a kávé mellé felszolgálnak egy pohár vizet is. Ez egy nagyon jó hagyomány, de te tudod mégis miért?

 

Hirdetés

Íme az okok:

 

Alkaloida:

Espressó, cappuccino, latte, és még sok más kávéalapú ital. De tekintve az idegrendszerre való hatást, két fajta italt különböztetünk meg: egész kávébabból, és őrölt kávéból készült italokat.

A probléma az, hogy a kávébab heterogén struktúrájú. Kérge koffeint tartalmaz, amely alkaloidos tónusú, ez okozza a felélénkülést a kávé fogyasztásakor. A kávébab belsejében egy másik alkaloid is található, a teobromin.

Az instant kávé a kávébab belsejéből készül. Az oldhatósága érdekében a kávébab kérgét eltávolítják, majd gyógykészítmények és energiaitalok előállítására használják fel.

A fordított folyamat:

Amint elfogyasztjuk a kávét, mindkét alkaloid behatol a testünkbe, de nem egy időben fejtik ki hatásukat. Először a koffein, ami a tonizáló hatást okozza, fejti ki a hatást.

Mintegy 25 perc múlva kezd el hatni a teobromin. A koffein hatására összehúzódnak a vérerek, a vérnyomás emelkedik, és van egy enyhe vízhajtó hatása. Kb fél óra elteltével furcsa álmosság tör ránk, ami miatt kényelmetlenül érezzük magunkat.

Ez annak köszönhető, hogy a teobromin hatására a vérnyomás csökken, és a veseműködés emelkedik. Ezek elkerülése érdekében érdemes kávézás után elfogyasztani egy pohár vizet.

Instant kávé folyamata:

Az instant kávéban végbemenő folyamatok még érdekesebbek. Mivel ez a termék csak a kávébab belsejét tartalmazza, a koffein tartalma nem haladja meg a 10%-ot,a teobrominnak más a hatása, mint a kévébab esetében. Kevésbé tónusos fázisai vannak, vagy egyáltalán nincsenek, míg az álmosság érzete még nagyobb.

Ezért ha valaki nagyon álmos lesz tőle, válassza inkább az egész kávébabból készült kávét. A tehergépkocsi-vezetők gyakran vásárolnak instant kávét, és meg is alkotta erre a kifejezést ,,30 kilométeres hatás” 20-25 perccel a kávéfogyasztás után mintegy 30 kilométert utaztak, amikor a  teobromin dolgozni kezdett, és álmosságot okozott, és körülbelül egy órán keresztül tartott a hatás. Az instant kávé előtt érdemes vizet inni, hogy megakadályozzuk az álmosságot. Ha inkább valami más italt fogyasztana, igyon erős fekete teát, mert abban is van teobromin.

Egyéb okok:

A kávé szerelmeseinek vannak más okaik is, amiért vizet kell inni a kávé után.

Úgy tartják, így meg lehet őrizni a kávé ízét:

Legyünk őszinték a ha minden nap fogyasztunk kávét, akkor az fokozatosan elveszti ízének a varázsát. A víz megtisztítja az ízlelő receptorainkat, így a kávé íze finom marad.

Oldja a feszültséget:

Ha aggódunk a megnövekedett vérnyomás miatt, amelyet a kávé okoz, akkor próbáljuk inni egy kis vizet, mert az hígítja a koffein hatását, és a feszültség visszatér a normális szintre.

Fehér fogak:

A kávé pigmenteket tartalmaz, amely elszínezi fogainkat. Ha minden kávé után iszunk vizet, akkor az megakadályozza a pigmentek felszívódását, így a fogak megtartják természetes színüket.

Hirdetés