Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei, hogy nagy baj van a májaddal

Ezek a jelei, hogy nagy baj van a májaddal

Hirdetés

A “hepatitis” szó jelentése májgyulladás, amelynek két formája ismeretes, az akut és a krónikus. Az akut 6 hónapnál rövidebb, a krónikus 6 hónapnál hosszabb időtartamú. 

 

Hirdetés

A kiváltó tényezők között nem csak Hepatitis vírusok, de egyéb vírusok, baktériumok, gyógyszerek, vegyszer okozta mérgezések, anyagcserezavarok, autoimmun folyamatok és alkoholizmus is állhat.

Az akut májgyulladás pár hét alatt is szövődménymentesen gyógyulhat, van, hogy tünetmentesen lezajlik, abszolút kezelhető betegség, mindamellett tudatos életmóddal meg is előzhető.

Mi állhat az akut májgyulladás hátterében?

A májgyulladást leggyakrabban a hepatitis vírus A, B, C és E törzsei okozzák. Ezek közül az A és az E étellel, vízzel, székletszóródással terjed, míg a B és a C testnedvek és vér kisebb-nagyobb bőr és nyálkahártya sérüléseken való bejutásával. Az utóbbi kettő nagy veszélyt jelent a droghasználókra és a szabados szexuális életet élőkre, akik nem védekeznek óvszerrel, de terjedhet például közös borotva, fogkefe, olló, csipesz, vagy fertőzött tetováló tű használatával is.A hepatitis B a világon az egyik legelterjedtebb fertőző betegség, mintegy 300-350 millió esetet tartanak számon. A népességnek csaknem egyharmadában kimutatták a vírus ellen termelődő antitestet. A fertőzöttek 2/3-a tünetek nélkül vészeli át a betegséget, a fennmaradó esetek 90%-ban pedig 2-6 hónap alatt tapasztalható gyógyulás és az ez után következő védettség. A többi fertőzöttnél krónikussá fajulhat az állapot. Minél fejletlenebb és gyengébb egy szervezet, ez annál nagyobb valószínűséggel következik be.

A hepatitis B és C vírus okozta betegség súlyos szövődményei között szerepel a májzsugor és a májrák is, ezért is különösen fontos a tudatos életmód követése.

A májgyulladás “jellegzetes” tünetei

A gyerekek rendszerint tünetmentesek, a felnőttek gyakrabban produkálnak tüneteket. A leggyakoribb a hosszabb lappangási idő után jelentkező étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, láz, kiütések, majd sötét vizelet, halvány széklet és sárgaság. A kezdeti tünetek más egyéb állapottal is összetéveszthetőek, az utóbbiak már sokkal speciálisabbak.A sárgaság néhány héttől 6 hónapig is eltartat, ilyenkor a beteg végig üríti a vírust. A beteget jellemzően kórházi fertőzött osztályon kezelik, gyakran igényel infúziót, amíg a javulás el nem kezdődik. A kezelés tüneti, vitamindús és kalóriadús, de zsírszegény táplálás és teljes alkoholmegvonás.

A gyógyulás pár hét, maximum 6 hónap alatt gyógyul szövődmények nélkül. Ritkán véralvadási zavar alakulhat ki vagy átfordulhat az eset krónikus májgyulladásba, ezért is fontos a beteg orvosi követése. Nagyon ritka, de előfordulhat, hogy a beteg állapota rohamosan, napok alatt leromlik, ilyenkor pedig gyorsan kialakulhat májelégtelenség is.

Megelőzés
A fertőzés lehetőségének kivédése a cél, tehát semmiképpen ne tetováltassunk olyan helyen, ahol a higiénés körülmények nem megfelelőek, ne használjunk senkivel közös fogkefét, borotvát, kisollót vagy csipeszt. A szexuális úton való terjedést a monogám kapcsolattal vagy óvszer használattal kerülhetjük el.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés