Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei annak, hogy gégerákod van és mit sem tudsz róla

Ezek a jelei annak, hogy gégerákod van és mit sem tudsz róla

Hirdetés

A gégerákot általában viszonylag korán sikerül felfedezni, mert a tünetei igen látványosak lehetnek, vagyis jól észrevehető, érzékelhető változásokat, eltéréseket és fájdalmakat, kellemetlenségeket is okozhatnak.

A gége több fontos funkciót is ellát a szervezetünkben, segíti például a megfelelő légáramlást, védi a tüdőt, a hangképzésben is fontos szerepet tölt be. A gégén kialakuló daganatok mindezen funkciókat megzavarhatják.

Hirdetés

Emiatt gégét vagy annak környékét érintő daganatokat viszonylag korán sikerül felfedezni, hiszen közvetlenül érinthetik a hangképzést, a beszédet, a nyelés vagy a légzés folyamatát is.

Rekedtes hang, növekvő csomó

Nagyon gyakori, hogy a hangszálakon képződő daganatok megváltoztatják a hangszínt, esetleg rekedtséget, a hang „reszelőssé” válását okozhatják. Ne ijedjünk meg: a rekedtség általános tünet, kísérhet felső légúti fertőzéseket, gyulladásokat, és általában rövid időn belül el is múlik. Ha azonban két hét után is fennáll, haladéktalanul fel kell keresnünk az orvosunkat.Rekedtség, hangszínváltozás akkor is megjelenhet, ha a daganat nem a hangszálakon alakul ki. Ilyenkor azonban csak későbbi stádiumra jellemző a hang megváltozása, és más tüneteket is tapasztalhat a beteg – például a nyakon kialakuló, növekvő csomót.

Nagyon gyanús jelek

A gégerák tünete lehet még az állandó köhögés, harákolás, torokköszörülés – hiszen a daganat irritálhatja a légutakat és működésbe hozhatja a reflexeket –, a nyelési nehézségek vagy a nyeléskor jelentkező fájdalom, a krónikus torokfájás, a légzési nehézségek vagy a légszomj. A légutak leszűkülése jellegzetes, sípoló vagy hörgő hanggal kísért lélegzetvételt (úgynevezett stridort) okozhat.A gége daganatos megbetegedésének tünete lehet még a krónikus fülfájás, a kellemetlen szájszag (halitózis), a véres köpetürítés és a nyakon kialakuló, kitapintható csomó is. Mint más daganatos betegségek, a gégerák is okozhat testsúlyvesztést, fáradékonyságot és gyengeséget, általános rosszullétet is.

Hirdetés