Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Erre való a tollak tetején kis lyuk. Kevesen tudják, pedig életmentő lehet!

Erre való a tollak tetején kis lyuk. Kevesen tudják, pedig életmentő lehet!

Hirdetés

A technika fejlődésével egyre több veszélyforrással is szembe kellett néznie az emberiségnek, hiszen amíg például nem terjedt el a villanyáram, addig nem kellett tartani az áramütéstől, ami végzetes is lehetett, vagy a rövidzárlat okozta tűzvésztől. A közlekedésbiztonság is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, hiszen a leleményes mérnököknek hála ma már autósok tízezreit menti meg évente a biztonsági öv, vagy a légzsák.

Két jó oka is volt a franciáknak:

Egyrészt a kupak felhelyezésénél az összenyomódó levegő miatt korábban megnőtt a nyomás a tollban, így a tinta gyakran kifolyt belőle.

Hirdetés

Fontosabb ok  a golyóstollak tetején lévő rést, lyukat  azért tervezték, hogy csökkentse a fulladás közben fellépő elhalálozási statisztikai kimutatásokat, arra a legmerészebb álmainkban sem gondoltunk.

A második világháború után, Franciaországban a Marcel Bich és Edouard Bouffard által kifejlesztett Bic golyóstoll kupakjainak végére kis rést hagytak a feltalálók, hogy ha netán valaki lenyelné, a lyukon annyi levegőt még kaphasson, ami életmentő lehet.

Hihetetlen, de évente 100 ember fullad meg attól, hogy lenyeli az írószere tetejét. Az elhalálozási arány biztos nagyobb lenne, ha nem lenne a Bic golyóstollak kupakján kis lyuk. Szerencsére azóta egyre több gyártó alkalmazza a technikát, tehát szinte az összes írószer kupakján találni kis lyukat, ami még elég kicsi ahhoz, hogy ne száradhasson ki a toll, de ahhoz elég nagy, hogy ha valakinek bekerül a légcsövébe, azon keresztül annyi levegő bejuthasson a tüdejéne, ami az életét mentheti meg a szórakozott illetőnek.

A lyukon keresztül továbbra is levegőhöz jut az illető, legalábbis egy ideig, a kutatások szerint ugyanis egy idő után a nyál teljesen elzárja azt – addig viszont megvan az esély, hogy kórházba kerül a fulladó.

A találmányra tényleg nagy szükség van, a felmérések szerint ugyanis ilyen balesetet a leginkább a 6 és 15 év közötti gyerekek szenvednek. 2000 és 2010 között pedig összesen 10 ezer olyan eset fordult elő, hogy a toll valamelyik részét lenyelte volna valaki. A BIC példáját egyébként más is követte már.

Hirdetés