Kezdőlap AKTUÁLIS Erre senki nem számított – íme a kormány bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről

Erre senki nem számított – íme a kormány bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről

Hirdetés

A magyar kormány határozottan elutasította Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetőjének kijelentését, miszerint Európában újra tárgyalni kellene a sorkatonaság visszavezetéséről.

 

Hirdetés

Emellett a kormány nem ért egyet azzal sem, hogy a NATO pénzügyi vagy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának.

A magyar kormány szerint a sorkatonaság visszavezetése nem jelentene megoldást a jelenlegi biztonsági kihívásokra. A kormány álláspontja szerint a modern hadseregek hatékonyságát a professzionális és jól képzett haderő garantálja, nem pedig a kötelező sorkatonaság.Emellett hangsúlyozták, hogy a sorkatonaság újbóli bevezetése jelentős anyagi és társadalmi terheket róna az országokra, amelyek nem feltétlenül járulnának hozzá a védelmi képességek növeléséhez.

A kormány továbbá elutasítja azokat a javaslatokat, amelyek a NATO pénzügyi vagy katonai támogatását irányoznák elő Ukrajna számára.

A magyar vezetés álláspontja szerint a NATO-nak elsősorban a tagállamai védelmére kell koncentrálnia, és a szervezet erőforrásait erre a célra kell fordítani.

Emellett a kormány úgy véli, hogy a konfliktus rendezésének diplomáciai úton kell történnie, és minden érintett félnek törekednie kell a békés megoldásra.

A magyar kormány álláspontja szorosan összefügg az ország külpolitikai stratégiájával, amely a regionális stabilitás és a nemzeti érdekek védelmét helyezi előtérbe.

A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy aktívan részt vegyen az európai és nemzetközi biztonsági együttműködésben, ugyanakkor hangsúlyozza a nemzeti szuverenitás fontosságát és a belső biztonsági kérdések önálló kezelését.Manfred Weber kijelentései széles körű vitát váltottak ki Európa-szerte, és számos országban hasonlóan vegyes fogadtatásra találtak.

Az Európai Néppárt vezetőjének javaslatai mindazonáltal arra irányulnak, hogy új megközelítéseket találjanak a kontinens biztonsági kihívásaira, amelyek az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kaptak.

Hirdetés