Kezdőlap EGÉSZSÉG Erősödő szőrszálak, besárgult körmök? Ezekre a betegségekre utal, jól vigyázz!

Erősödő szőrszálak, besárgult körmök? Ezekre a betegségekre utal, jól vigyázz!

A testünk egy tökéletesen megalkotott, szuperintelligens rendszer, amely mindig a javunkat szolgálja és az adott környezeti feltételekhez igyekszik a lehető legjobban alkalmazkodni. 

 

 

Ha valamiben hiányt szenved, ha egyes tényezők nem megfelelőek számára, akkor a problémákról azonnal jelez nekünk tünetek által. Ezek nem mindig teljesen egyértelműek, ezért szeretnénk néhányat magyarázattal ellátni.

Sárga köröm

Ez a tünet cukorbetegségre utalhat.

Ilyenkor a köröm kollagénjéhez glükóz (cukormolekula) kötődik, amely elszínezi azt rózsaszínről sárgára. Ha emellé még egyéb tünetek is, mint gyakori vizelési inger, túlzott szomjúság, kimerültség kapcsolódnak, akkor egyértelműen diabétesz lapul a háttérben. Fontos azonnal orvoshoz fordulni és betartani az életmódbeli tanácsokat.

Megrövidült szemöldök

Ez a tünet pajzsmirigy problémára utalhat.


A pajzsmirigy hormonok funkciója az anyagcsere, valamennyi sejt differenciálódásának és fejlődésének szabályozása, ide értve a szőrtüszőket is. Ha nem megfelelően működik, az nyomot hagy a szemöldökön. Ha egy ceruzát a szem külső zugához téve a szemöldök nem éri azt el, gyanújelünk van. Érdemes orvoshoz fordulni, aki vérvizsgálattal megbizonyosodik róla, hogy minden rendben van-e a pajzsmirigyünkkel vagy sem.

Erős, sötét szőrzet testszerte, az arcon is

Ez a tünet policisztás petefészek szindrómára (PCOS) utalhat.

A legtöbb nőnek előfordulnak gyenge, kevésbé észrevehető szőrszálak a felső ajka fölött, ami teljesen természetes. Ha olyan helyeken jelenik meg erős, sötétebb szőrszál, ahol az nőkre nem jellemző, például az állon, mellkason, háton vagy hason, akkor PCOS-ra kell gondolnunk. Ez a hormonháztartás felborulásával magyarázható. Érdemes háziorvossal, nőgyógyásszal konzultálni, aki segít a megfelelő készítmény felírásával és életmódbeli javaslatokkal.


Hosszú gyűrűsujj

Ez a tünet a csontízületi gyulladásra való hajlamra utalhat.

Egy tanulmány szerint azoknak a nőknek, akiknek hosszabb a gyűrűsujja, mint a mutatóujja, nagyobb hajlammal rendelkeznek csont-és ízületi gyulladásra, ami feltehetően az anyaméhben történt tesztoszteronhatás következménye. Ha ez az eset nálad is fennáll, akkor érdemes figyelni a testsúlyodra, mivel a túlsúly fokozza a tünetek súlyosságát.

tudasfaja.com

loading...