Kezdőlap EGÉSZSÉG Éreztél már keserű ízt a szádban? Akkor most nagyon figyelj!

Éreztél már keserű ízt a szádban? Akkor most nagyon figyelj!

A szájban érzett keserű íz hosszas fennállás esetén, illetve ha váratlanul, étkezéstől függetlenül jelentkezik, számos betegség tünete lehet, ugyanakkor normális állapotokban (mint például a terhesség) vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

 

Candida-fertőzés

A Candida albicans nevű élesztőgombafaj a bőrön és a nyálkahártyákon bárhol megtelepedhet. Jelenléte az emberi szervezetben teljesen természetes, ám, ha – antibiotikum-kúra vagy fokozott stressz hatására – túlságosan elszaporodik, kellemetlen tüneteket produkálhat.

keserű szájíz mellett okozhat emésztési panaszokat, puffadást, hüvelyi viszketést – attól függően, hogy a testen belül hol vert tanyát. Amennyiben a kellemetlen szájíz mellett nyelveden fehéres-sárgás lepedéket is megfigyelsz, szinte biztosra veheted, hogy szájüregi gombás fertőzés áll a háttérben.

Ínybetegség

Ha a keserű szájíz ínyvérzéssel, fognyaki érzékenységgel párosul, valószínűleg ínybetegség okozza a panaszaidat. A háttérben meghúzódhat fogínygyulladás: ez az igen gyakori betegség a felnőtt lakosság 95%-át érinti élete során hosszabb-rövidebb ideig.

A gyulladást jellemzően az váltja ki, hogy baktériumokat tartalmazó lepedék gyűlt össze a fognyaki íny felett. Amennyiben ezt az állapotot nem kezeled, fogágybetegség alakulhat ki, mely hosszabb távon fogvesztéshez vezet.


Antibiotikum-kúra

Ha az orvos bakteriális fertőzésre antibiotikum-kúrát ír fel, sajnos számos kellemetlen tünettel számolhatsz. Az antibiotikumok gyakran okoznak rossz közérzetet, keserű szájízt, hasmenést, és károsítják a bélflórát.Annak érdekében, hogy alkalmazása során minél kevesebb mellékhatással kelljen számolnod, az antibiotikum-kúrát mindenképpen érdemes probiotikum-tartalmú készítménnyel kiegészítened.

loading...