Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI CSAJVILÁG 10 dolog, amivel érdemes tisztában lenni, ha 40 körül szeretnél gyereket vállalni

10 dolog, amivel érdemes tisztában lenni, ha 40 körül szeretnél gyereket vállalni

Hirdetés

Évről évre tolódik ki az átlag gyermekvállalási életkor. Ez a jelenség a világ felgyorsult ütemének és annak köszönhető, hogy egyre több nő szeretne szülés előtt a karrierjében kiteljesedni. 

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy egy nő 40 éves korához közel vállalja első gyermekét, ami egyáltalán nem lehetetlen, azonban bizonyos rizikófaktorokkal jó tisztában lenni.

Hirdetés

Ha a teherbe esést biológiai szempontból vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy a legtermékenyebb évek 20 és 30 éves életkor között vannak. Ahogy ezt a határt túllépjük, egyre csökken a sikeresség esélye. Sajnos 35 éves kor fölött még inkább igaz ez az állítás. Az elkövetkező 10 év okozta folyamatos termékenység csökkenés után pedig gyakorlatilag (ritka kivételeket leszámítva) nem lehet már teherbe esni.

A tökéletes gyermekvállalási időszak tehát 20 és 30 év között van. Ekkor a legfelkészültebb és legalkalmasabb a női szervezet a fogantatásra és a magzat fejlődésére. A WHO szerint a legbiztonságosabb életkor tartomány a 20-24 év. Ennek tükrében 35 év felett már kockázatosabb teherbe esni.

40 éves kor körüli kockázatok

40 év felett nagyobb az esélye a vetélésnek, a koraszülésnek, a terhességi cukorbetegségnek, a hányingernek és a hányásnak, a preeclampsiának (terhességi magas vérnyomás a 20. hét után, fehérje ürítéssel), a placenta leválásnak, vagy az akadályozott méh növekedésnek.

Emellett a kromoszóma rendellenességek, mint a Down-szindróma is nagyobb eséllyel alakulnak ki. Az anya és a magzat számára is több veszélyt hordoz.

Pozitív hozzáállás

A korábban említett információk nem elrettentés, hanem tájékoztatás céljából kerültek megosztásra. Sok példa van rá, akár a sztárvilágban is, hogy a hölgyek 40 éves kor fölött nem is egy, hanem több egészséges gyermeket hoznak világra.

A kismamaság 40 éves kor körül is csodálatos élmény tud lenni és a mai modern egészségügyi vizsgálatok és módszerek segítségével a kockázatok minimálisra csökkenthetők.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés