Kezdőlap EGÉSZSÉG Elmúltál 40 és reggelente erősen köhögsz? Akkor erről jobb, ha tudsz!

Elmúltál 40 és reggelente erősen köhögsz? Akkor erről jobb, ha tudsz!

Hirdetés

Elmúltál már 40 éves és azt veszed észre, hogy reggelente erős köhögéssel ébredsz? Azok a személyek, akik túllépték az említett életkort és dohányoznak, gyakran tapasztalnak erős köhögést, különösen a reggeli órákban.

 

Hirdetés

 

Ez gyakran együtt jár hirtelen légszomjjal, nagy sóhajtásokkal és zihálással. Ezek a tünetek egy súlyos egészségügyi állapot, a COPD, azaz krónikus obstruktív (akadályozott, gátolt) tüdőbetegség jelei lehetnek.

Nagyon sok diagnosztizálatlan személy létezik és a legtöbben nem is tudják, hogy mennyire súlyos betegséggel küzdenek.

A betegek fele nem tud róla

A COPD egy elzáródásos légúti megbetegedés, amely hazánkban több, mint 2000 halálozást okoz évente és a betegek nagyjából fele nincs is tudatában az állapotának.
A korai tünetek, mint a köhögés, fáradtság, légszomj nem adnak egyértelmű gyanúra okot, hiszen teljesen természetesnek tűnhetnek az életkor előrehaladtával és egyes szív-érrendszeri betegségek meglétekor.

A dohányzás a fő kockázati tényező

A dohányzás a fő oka a COPD kialakulásának. A 40 éves kor fölötti dohányosok legnagyobb hányadánál kialakul a COPD. Nem minden dohányosnál jelenik meg a betegség, de azt találták, hogy a 10-15%, akinél nem fedeztek fel hajlamot is fokozott reakciót mutat a cigarettafüstre.

Az eredmény a hörgők és a tüdő krónikus gyulladása, amely fokozatos szűkültet okoz a légutakban és károsítja a léghólyagocskák falát.

A dohányzás mellett kiváltó tényező lehet a légszennyezettség, a passzív dohányzás és a fa tüzelésű rendszerek a környezetben.

tudasfaja.com

Hirdetés