Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Einstein szerint ez a boldogság kulcsa. A jegyzetet tartalmazó cetli nemrég kelt...

Einstein szerint ez a boldogság kulcsa. A jegyzetet tartalmazó cetli nemrég kelt el 1,6 millió dollárét!

Nem fogod elhinni, hogy mennyiért adták el azt a feljegyzést, amit Einstein írt egy londinernek 1922-ben.

 

Albert Einstein mindig is kiemelkedő helyet foglalt el történelemben, köszönhetően a hihetetlen intelligenciájának és számos felfedezésének az évek során. Ezért nem is kétséges, hogy az általa aláírt jegyzete nagyon értékes, de még az aukciós házban lévőket is meglepte, hogy mennyiért keltek el ezek a közelmúltban.

A szóban forgó jegyzeteket Einstein írta az Imperial Hotelben, amikor Tokióban tartózkodott 1922-ben. Azon a napon derült ki, hogy megkapja a Nobel-díjat.

A New York Times szerint egy londiner hozta az üzenetet Einsteinnek, de a fizikusnál nem volt semmilyen borravalónak való.

Ahelyett, hogy pénzt adott volna neki, Einstein megírta ezt a két kis feljegyzést. Az elsőben elmagyarázta elméletét a boldogságról. Német nyelven írta, fordítása a következőképpen hangzik:

A nyugodt és szerény élet több boldogságot hoz, mint a sikeres törekvés, állandó nyugtalansággal kombinálva.

A második jegyzet pedig:
Ahol van akarat, ott megoldás is van.”


Az aukciós ház – az Israeli Winner’s Auction and Exhibition, amely az árverést végezte – információi alapján az Einstein tudta, hogy jegyzetei értékesek. Állítólag azt mondta a londinernek, hogy tartsa meg a jegyzeteket, mivel ezek talán még értékesebbek lesznek, mint egy normál borravaló.

Az Einstein boldogságelméletére vonatkozó jegyzet hihetetlenül magas összeget, 1,56 millió dollárt hozott. A második, kisebb, 250 000 dollárért elkelt jegyzet még mindig hihetetlenül lenyűgöző, még ha kissé kurta is a másikhoz képest.

A New York Times telefonbeszélgetésében Meni Chadad, aki az aukciós ház szóvivője, elmondta, hogy a japán londiner unokájának testvére néhány hónappal korábban megjelent az aukciós házban. Az aukciós ház az aukció megtervezése előtt időt szentelt a dokumentumok hitelesítésére.

A becslések, hogy vajon mennyiért fognak elkelni a jegyzetek, nagyon messze álltak a ténylegestől. Úgy jósolták, hogy $ 5,000 és 8,000 dollárt adnak majd értük, azonban más a licitálás 2000 dollárral kezdődött és szinte semmi idő alatt ugrott fel hat számjegyű összegre.

Chadad elmondta:

“Ez volt minden idők aukciós rekordja Izraelben, és csak ámultunk. Azt hiszem, az érték a borravaló mögött álló felemelő és inspiráló történettel magyarázható, és azzal is, hogy Einstein még halála után is egy globális rock sztár.”

Az a tény, hogy a jegyzeteket egy izraeli aukciós ház adta el, szintén nem meglepő, mivel Einstein szorosan kötődött az országhoz.

Einstein egyike volt a Héber Egyetem alapítóinak, valamint igazgatósági tag is volt. Minden feljegyzését az egyetemre hagyta. 1925-ben Einstein felesége, Elsa az egyetemnek adományozta a fizikus általános relativitáselméletének egyik kéziratát is.

Az eladási ár alapján egyértelmű, hogy amit Einstein a japán londinernek adott, a történelem egyik legnagyobb borravalói közé tartozik, még akkor is, ha abban az időben nem tudta ezt. Chadad szerint a család, aki megnyerte a licitet:

“Nagyon, nagyon boldog.”

Ha te is úgy gondolod, hogy lenyűgöző, kérjük, oszd meg ezt a cikket a családoddal és a barátaiddal.

loading...