Kezdőlap EGÉSZSÉG Egy sürgősségi ápolónő elmondta, miért más nőként megélni a szívinfarktust

Egy sürgősségi ápolónő elmondta, miért más nőként megélni a szívinfarktust

A hirtelen érkező szúró fájdalom a mellkasban, a hideg verejték, amely gyöngyözve kezdődik, majd patakokban folyhat le, mind a nőket, mind a férfiakat egyaránt érintheti, bár a tünetek személyenként mutathatnak eltérést.

 

Egy sürgősségi ápolónő elmondja nekünk, hogy milyen a szívrohamot nőként megélni. Elmagyarázza, hogy miben különbözik a nők tapasztalata férfiakétól.

Éppen a verandámon ültem kényelmesen és nyugodtan és azt gondoltam, hogy ennél jobban már nem is lehetnék, amikor hirtelen furcsa dolgot éreztem. Olyan érzésem volt, mintha gyorsan bezabáltam volna egy szendvicset és az úgy szúrná a gyomromat, mintha egy egész golflabdát nyeltem volna le. Ez volt a kezdeti érzés, de mégis tudtam, hogy az elmúlt 5 órában nem ettem semmit. Soha nem szenvedtem el még semmilyen hasonló traumát, ezért úgy gondoltam, hogy hamarosan biztosan elmúlik.”

“Azonban ehelyett inkább azt éreztem, hogy mintha valami gyors mozgással haladna fel-le  a gerincem mentén, majd a torkomhoz és az állkapcsomhoz vándorolt. Ekkor rájöttem, hogy mi történik és megpróbáltam felállni, de abban a pillanatban a padlóra zuhantam. Valahogy felhúztam magam a székre, elértem a telefont és hívtam a mentősöket. Annyit kértek, hogy próbáljak meg eljutni egy olyan helyre, ahol a csapat könnyen megtalálhat.”

“Hallgattam rájuk, és a bejárati ajtó felé vezető úton bevettem magnéziumot, mert az segít ellazítani az ereket. A következő órák elmosódtak, emlékszem, hogy a mentősök bejöttek, aztán már csak annyira emlékeztem, hogy a sürgősségin vagyok, a többi pedig történelem.”

“Mivel regisztrált beteg voltam St.Jude-ban, a rendszer azonnal felhívta a családomat. Nagyon boldog vagyok, hogy életben vagyok és elmesélhetem ezt a történetet. Szeretnék megosztani veletek néhány olyan tényt és tippet, amelyek segíthetnek abban az esetben, ha szívrohammal találjátok szemben magatokat. “


Ezekről mindenképpen érdemes tudni:

Próbáld meg felismerni a szokatlan és megmagyarázhatatlan tüneteket, amiket tapasztalsz és eltér a férfiakétól.

Ne próbáld meg a hős, te vagy a legközelebbi családod. Jobb, ha hívni egy mentőt, amely pánikba próbál vezetni.

Nem számít, hogy mennyire tartod magad egészségesnek, a szívroham bármilyen életkorban, bárkivel előfordulhat.

Figyel oda rá, ha bármikor erős, nehezedő nyomást érzel a szegycsontod alatt.

Figyelj az olyan tünetekre, mint a hányinger és az indokolatlan verejtékezés.

Ne feledd, hogy a tünetek változóak lehetnek.

Nem aranyszabály, hogy a szívrohamhoz kapcsolódó fájdalomnak a bal oldalon kell megjelennie. Néha ettől eltérhet.

tudasfaja.com

loading...