Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a NATO, komoly döntés született – Érkeznek a harccsoportok Magyarországra

Döntött a NATO, komoly döntés született – Érkeznek a harccsoportok Magyarországra

Stoltenberg úgy nyilatkozott a NATO-csúcs sajtótájékoztatóján, hogy a repüléstilalmi zóna kialakítása teljes körű háborúhoz vezethetne.

Csütörtök délután a NATO-csúcs sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. Ez teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, ami még több halált, szenvedést és pusztítást okozna- írja az MTI

Felelősségünk ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra– fogalmazott a főtitkár, és hozzátette: a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába, el akarja kerülni a konfliktus elmérgesedését.


Kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy hibát követett el azzal, hogy háborút indított egy önálló és független nemzet ellen. A háború új biztonsági környezetet hozott létre, ez indokolja, hogy a szövetség tagországainak vezetői a csúcstalálkozó alkalmával a NATO keleti régiójának védelmének megerősítéséről dönthetnek. Ez azt jelenti, hogy a NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Oroszország akcióira válaszul aktiváltuk a NATO védelmi terveit, bevettük a NATO Reagáló Erők elemeit, és 40 000 katonát helyeztünk keleti szárnyunkra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt a NATO közvetlen parancsnoksága alá, amelyet a szövetségesek nemzeti bevetései támogatnak. További négy többnemzetiségű harccsoportot hozunk létre Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában– áll a NATO tájékoztatásábanA NATO azért erősíti meg keleti szárnyát, hogy képes legyen bármilyen biztonsági fenyegetésre azonnal válaszolni, és hogy szavatolja minden tagországának védelmét és biztonságát bármilyen fenyegetéssel szemben – emelte ki Stoltenberg

Kérdésre válaszolva közölte, vegyi fegyverek alkalmazása alapvetően változtatná meg a konfliktus természetét. A nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését jelentené, széles körű és súlyos következményekkel járna. Vegyi fegyverek használata az ukrajnai háborúban szennyeződést okozhat a NATO területén is – figyelmeztetett.Közölte: a szövetségesek növelik védelmi kiadásaikat, jelenleg azonban még többet kell fektetni a biztonságba azért, hogy a NATO teljesíteni tudja vállalt kötelezettségeit.

Stoltenberg megerősítette továbbá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón.A csúcstalálkozón részt vesz Joe Biden, és Orbán Viktor is. Az amerikai elnök Twitter-oldalán korábban úgy nyilatkozott:Ma Brüsszelben találkozom NATO-szövetségeseinkkel, a G7-tagokkal és az Európai Tanáccsal, hogy megvitassuk Oroszországnak az Ukrajna elleni provokálatlan és indokolatlan támadására adott folyamatban lévő válaszunkat. Egységesen állunk a demokrácia védelmében és Ukrajna népével.

A NATO-csúcson továbbá Joe Biden bejelentette: az Egyesült Államok egymilliárd dolláros új biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának. A csomagban légvédelmi és páncélelhárító fegyverek, drónok és több millió lőszer szerepel- írja a Sky News

loading...