Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a kormány – Változnak a földgáz szabályai Magyarországon

Döntött a kormány – Változnak a földgáz szabályai Magyarországon

Hirdetés

Az elmúlt időszakban több jelentős kormánydöntés is megszületett, amelyek komoly hatással vannak a hazai gázerőművekre és az energiaszektorra általában.

 

Hirdetés

Ezek a döntések részletesen szabályozzák a különleges földgázkészletek kezelését és a költségvetési terheket. Az új szabályozásokra vonatkozó részletes információk a legfrissebb Magyar Közlönyben jelentek meg.

Az egyik kiemelkedő döntés a 65/2024. (III. 28.) kormányrendelet, amely mentességet biztosít a nagyobb áramtermelő gázerőművek számára a tagi hozzájárulás fizetése alól. Ennek eredményeként a nagyobb gázerőműveknek nem kell részt venniük a különleges földgázkészlet fenntartásához szükséges költségekben.

Ez egy fontos könnyítés lehet a gázerőművek számára, de ugyanakkor megoszthatja az államháztartás terheit.

A 72/2024. (III. 28.) kormányrendelet továbbá azt határozza meg, hogy a meghatározott 50 MW feletti teljesítményű, elsődlegesen földgáztüzelésű erőműveknek nem kell normatív vagy biztonsági olajkészletet tartaniuk.Ez a szabályozás jelentős könnyebbséget jelenthet az érintett gázerőművek számára, ami hozzájárulhat versenyképességük növeléséhez.

Az 1076/2024. (III. 28.) kormányhatározat pedig pénzügyi intézkedéseket tartalmaz a különleges földgázkészlet fenntartásához kapcsolódó költségek ellentételezésére.

Ennek értelmében az idei és jövő évi költségvetésekből 14 milliárd és további 4,5 milliárd forintot csoportosítanak át a különleges földgázkészlet fenntartásához kapcsolódó kiadások fedezésére.Ezen döntések összessége jelentős változásokat hozhat az energiaszektorban és a gáziparban tevékenykedő vállalkozások számára.

Fontos, hogy a szabályozásokat alaposan megértsék és felkészüljenek az esetleges változásokra, hogy hatékonyan kezelhessék azokat és fenntartsák működési stabilitásukat.

Hirdetés