Kezdőlap EGÉSZSÉG Csúnya bőrbetegség, ami a 30 feletti nőket érinti

Csúnya bőrbetegség, ami a 30 feletti nőket érinti

Hirdetés

A rosacea nevű állapot egy viszonylag gyakori bőrprobléma, amely krónikus gyulladás miatt alakul ki, amely azonban jóindulatú elváltozást okoz. Az ilyen bőr jellemzően pirosas, kitágult, láthatóvá vált vérerekkel, időnként vörös, gennyes göbökkel. 

 

Hirdetés

A nőknél gyakrabban fordul elő, azonban a férfiaknál súlyosabb a megjelenése. A tünetek heteken, hónapokon keresztül fennállhatnak, majd egy időre eltűnhetnek. Tévesen aknénak vagy allergiás reakciónak is lehet tekinteni.

Ugyan bárkinél jelentkezhet, de elsősorban középkorú nőkre jellemző, akiknek világosabb a bőrük. Mivel nincs végleges megoldást jelentő gyógymód, ezért nagyon fontos a folyamatos kontroll és bőrápolás a tünetek csökkentése miatt.

Jellemző tünetei:

Arcpír

Rendszerint az arc középső részén megjelenő tartós pirosodás. Az orr alsó harmadán és az orcán lévő kis erek megduzzadnak és láthatóvá válnak.

Duzzadt piros dudorok
Sok ember, akinek rosacea-ja van, kis dudorokat tapasztal az arcán, amelyek összetéveszthetőek pattanásokkal. Ezek néha gennyet is tartalmaznak. Emellett a bőr meleggé és érzékennyé válhat.

Szembetegségek

Azoknak a személyeknek a fele, akik ilyen bőrproblémával rendelkeznek, jellemzően szemszárazságot, irritációt és vörös, duzzadt szemhéjakat is tapasztal egy időben. Egyeseknél a szemtünetek megelőzik a rosacea tipikus tüneteit.

Megnövekedett orr

Ritkán előfordul, hogy a rosacea hatására sejtburjánzás alakul ki az orr csúcsi részén (rhinopyma), amely azonban gyakrabban jelenik meg férfiaknál.

Kiváltó okok

A rosacea oka ismeretlen, de kialakulását az örökletes és környezeti tényezők kombinációjának tulajdonítják. A rosaceát nem a rossz higiéné okozza.

A rosacea fokozódását és a tünetek súlyosbodását számos tényező okozhatja, amely növeli a vérerek tágulását. Többek között:

Forró italok és fűszeres ételek
Alkohol rendszeres fogyasztása
Hőmérsékleti szélsőségek
Napfény vagy szél
Érzelmi hatások
Kozmetikumok
A vérerek kitágítására szolgáló gyógyszerek, beleértve néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszert

Magasabb kockázatnak kitett csoportok

Bárkinél kialakulhat, de a következő feltételekkel rendelkező csoportokba tartozó személyeknek nagyobb a kockázata.

Női nem
Világos bőr, különösen napégett bőr
30 évnél idősebb kor
Dohányzás
Családban előfordult rosacea eset

Diagnosztika

Az orvosnak nincs szükséges specifikus tesztek elvégzésére, az említett tünetek megléte alapján könnyen megállapítható a bőrprobléma ténye. A tünetek alapján még SLE (lupusz) és akne is felmerülhet.

Kezelési lehetőségek

Az állapot súlyosságától függően rendelkezésre állnak lemosók, antimikrobiláis krémek, lemosók, lézeres kezelések. Legtöbbször a kombinált kezelések bizonyulnak hatékonynak. Előfordulhat, hogy az orvos antibiotikum szedését írja elő.

Fontos a kíméletes arctisztítás, a megfelelő krémek alkalmazása és szükség esetén a napfényvédelem (SPF 50).

tudasfaja.com

Hirdetés