Kezdőlap AKTUÁLIS Csak így ültethetsz a kertedben, sokan nem tudnak erről

Csak így ültethetsz a kertedben, sokan nem tudnak erről

Hirdetés

A kertes házban élők számára az átlógó faágak gyakori vitatémát jelentenek, és sokan nincsenek tisztában a hatályos szabályokkal.

 

Hirdetés

Miközben a panelházakban gyakran a fúrás és kalapálás okoz konfliktust, addig a kertes házakban a flexelés, fűnyírás és a növények elhelyezése vált ki vitákat. Bár ezek apró-cseprő dolgoknak tűnnek, gyakran elegendőek ahhoz, hogy elmérgesedjen a helyzet, és nem ritka, hogy a viták miatt peres eljárásra kerül sor.

Cikkünkből megtudhatod, az átlógó faágakra milyen szabályok vonatkoznak, illetve hogyan lehet rendezni egy ilyen helyzetet.

Mit mond a jog az átlógó faágakról?

Korábban a Polgári Törvénykönyv szabályozta az átlógó faágak kérdését. Az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével azonban már egy másik törvény tartalmaz eligazítást a szomszédjogok és viták egyes, tipikus esetei kapcsán. Dr. Burján Zsuzsanna jogász, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. oldalán megjelent cikkében hívta fel erre a figyelmet.A főszabály az, hogy a két ingatlan határvonalán lévő növény vagy fa, illetve annak terménye egyenlő arányban illeti meg a szomszédokat.

Ez azt is jelenti, hogy az érintett fa gondozása közös kötelezettség, amely egyenlő arányban terheli a feleket. Különös jelentősége lehet ennek, amikor egy már veszélyes, például korhadó vagy gallyazásra szoruló fáról van szó.

Az átlógó ágak levágása

Amikor a fa nem a határvonalon áll, hanem valakinek az ingatlanán helyezkedik el, akkor gondozásának terheit a tulajdonos viseli. Ha pedig egy terebélyes fa ágai átlógnak a kerítésen, azokat nem lehet önhatalmúlag levágni.

Csak akkor tehetjük ezt meg, ha az érintett ingatlan használatát akadályozzák az átlógó ágak, de ebben az esetben is előzetesen felszólítanunk kell a szomszédot az ágak eltávolítására. Ha ő nem tesz eleget a kérésünknek, akkor vághatjuk le az ágat.“Bármennyire is körülményesnek tűnik, de ezeket a lépéseket végig kell járni. Az ingatlan tulajdonosának nemcsak azt kell igazolnia, hogy az ingatlana használatát akadályozza, de azt is, hogy felszólításának a fa tulajdonosa nem tett eleget” – fogalmazott a szakember.

Példák a tipikus esetekre

Egy tipikus eset, amikor a faág átnyúlva kárt tesz az épület tetejében, például leveri a cserepeket, vagy lehulló levelei eldugítják az ereszcsatornát. Ezekben az esetekben különösen fontos az előzetes felszólítás és a dokumentálás.

A gyümölcsöket sem lehet csak úgy leszedni

Hiába tűnik csábítónak a lehetőség, a szomszéd fájának gyümölcseit nem tanácsos leszedni – még akkor sem, ha az átlógó ágak miatt fizikailag a te térfeledre kerülnek. A vonatkozó törvény ugyanis csak azt engedi meg, hogy az ingatlan tulajdonosa a kertjébe hulló gyümölcsöket takarítsa be.

Mindazonáltal itt is érvényes, hogy erre először meg kell adni a lehetőséget a szomszédnak. Vagyis a gyümölcsöket csak akkor szedheted össze, ha a fa tulajdonosa ezt elmulasztotta.

Előre gondolkodás a növények helyéről
Ha nem egy kész kerttel rendelkező ingatlant vásárolsz meg, hanem te magad tervezel növényeket, fákat ültetni, azok elhelyezkedését érdemes alaposan átgondolnod. Fontos figyelembe venni a fák végső magasságát, és úgy megválasztani helyüket, hogy ne lógjanak át a szomszédhoz, illetve ne árnyékolják be házának ablakait.

Ültetési távolságok

Az ültetési távolságokat gyakran a helyi önkormányzat szabályozza. Ennek hiányában az alábbi általános szabályzat az irányadó:

  • Széles lombozattal rendelkező fák (pl. diófa): 8 méter távolságban a szomszédos épülettől.
  • Akác-, fűz-, fenyő-, cseresznyefa: 7 méter.
  • A 4 métert elérő, de ennél magasabbra nem növő fa: 4 méter.
  • A 3 méter magasságig növő fák: 3 méter.
  • Bokrok, sövények, díszfák, szőlő: 2 méter.
  • Cserjék vagy bokros növények, melyek növekedése nem haladja meg az 1 métert: 1,5 méter.
  • Kisebb virágok, hagymák: 30 cm.

Szabályozás hiányában a magasra növő, terebélyes fák ültetésénél ajánlott a szomszédnak jelezni az ültetési szándékot. Ha nem sikerül megegyezni vele, a helyi önkormányzat jegyzőjénél akár birtokvédelmi eljárás is kezdeményezhető.

Ebben az esetben a jegyző jelölheti ki az ültetési távolságot. Amennyiben a döntés nem kielégítő számodra, bírósági eljárás tehet pontot az ügy végére.Az átlógó faágak és a szomszédsági viták elkerülése érdekében érdemes betartani a vonatkozó jogszabályokat és helyi rendeleteket. Az előzetes kommunikáció és a jogi lépések betartása segíthet megelőzni a konfliktusokat, és biztosíthatja, hogy a szomszédok békében élhessenek egymás mellett.

Hirdetés