Kezdőlap AKTUÁLIS Büntetést szab ki a NAV neked is van ilyen a kertedben

Büntetést szab ki a NAV neked is van ilyen a kertedben

Hirdetés

Nem mindegy, milyen fémhulladékot tárolunk otthonunkban, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) súlyos büntetéseket szabhat ki, ha az nem a saját háztartásunkból származik, vagy meghalad egy bizonyos mennyiséget.

 

Hirdetés

A fémkereskedelmi szabályok betartása elengedhetetlen, hogy elkerüljük a jogi következményeket és a komoly pénzbüntetéseket.

Szabályok a fémhulladék tárolására és értékesítésére

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személyek a saját ingatlanuk területén legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhatnak, amely egyértelműen az ingatlanhoz köthetően keletkezett.

Ez azt jelenti, hogy csak a saját háztartásból származó fémhulladék tárolása engedélyezett, és ez az a mennyiség, amelyet fémkereskedőknek értékesíthetünk engedély nélkül.A munkáért cserébe vagy ajándékba kapott fémet azonban tilos tárolni és leadni, mivel ez illegális fémkereskedelemnek minősül.

Büntetések és ellenőrzések

A NAV fémkereskedelmi hatóságként folyamatosan ellenőrzéseket végez, és súlyos büntetéseket szabhat ki a szabályokat megsértőkre.

Egy nemrég végzett ellenőrzéssorozat során a pénzügyőrök olyan magánszemélyeket találtak, akik több tízezer kilogramm fémhulladékot adtak le fémkereskedőknél, azonban kiderült, hogy a valódi tulajdonosok nehéz anyagi helyzetben lévő embereket használtak fel a fém leadására, hogy elkerüljék saját adataik bejegyzését a nyilvántartásokba.

A fémkereskedelmi törvény megsértése miatt ezekkel az emberekkel szemben is eljárás indult, és akár több millió forint bírságra is számíthatnak.

Hogyan adjunk le fémet helyesen?

A 2023. július 1-jén módosult fémkereskedelmi szabályozás és a koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése értelmében a lakosság által gyűjtött települési fémhulladékok csak koncesszori fémkereskedőnek vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozónak adhatók át.Ez a szabályozás a háztartási fémhulladékokra, például fém italdobozokra, aludobozokra, flakonokra, fém csomagolási hulladékokra, elem- és akkumulátor hulladékokra is vonatkozik.

Az otthonunkban keletkező fémhulladék megfelelő tárolása és leadása fontos jogi és környezetvédelmi szempontból is.

A fémkereskedelmi szabályok betartásával elkerülhetjük a súlyos büntetéseket, és hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. Ha nem vagyunk biztosak a szabályokban, érdemes tájékozódni és a NAV útmutatásait követni.

Hirdetés