Kezdőlap EGÉSZSÉG Buborékokat látsz a vizeletedben? Ezek lappanganak a szervezetedben!

Buborékokat látsz a vizeletedben? Ezek lappanganak a szervezetedben!

Hirdetés

Teljesen természetes dolog, hogy bármilyen folyadék, amely lefelé csorog, légbuborékokat képez. Ezek a buborékok az adott folyadékban elég hamar el is tűnnek, mivel kioldódva elillannak.

 

Hirdetés

A vizeletben keletkező buborékok bizonyos esetben hasonlóképpen eltűnnek, és nem adnak semmilyen aggodalomra okot. Azonban előfordulhat, hogy a keletkező buborék nem akar elillanni és a folyadék a felszínén marad. Ez akár súlyosabb egészségügyi állapotot is jelezhet.

Lássuk először az ártalmatlan okokat

Kémiai reakció

Ha a vizeletben hosszabb ideig fennmaradó buborékok keletkeznek, az annak is lehet az oka, hogy egy olyan edénybe, csészébe vagy tárolóba folyik, amelyik tisztító vegyi anyag maradékot tartalmaz.

Gyors sugár

Ha a húgyhólyag telítve van és nagy benne a nyomás, akkor a normálisnál sokkal nagyobb sebességgel távozik a vizelet. Ez habzást eredményezhet.

Kiszáradás

Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot, az habzó vizelet képében is jelentkezhet, mivel ilyenkor a benne levő kémiai anyagoknak jóval nagyobb a koncentrációja. Ez keveredve és kijutva a csészébe habzó lesz.


Stressz

Ha állandó pszichés terhelés alatt állunk, akkor a vesénk nem működik tökéletesen, több albumin nevű fehérje juthat a vizeletbe szivárgás miatt és ez habzást eredményezhet.

Terhesség

Ez azért fordulhat elő, mert a vesékre extra munka hárul, ami miatt több fehérje szivároghat át a vizeletbe, az pedig a buborékok oka lehet.

Lássuk, melyek a súlyosabb körülmények

Fehérjevizelés

Más néven proteinuria, amely azt jelenti, hogy a vizeletben túl sok a fehérje, aminek alapvetően nem szabadna előfordulnia. Ez egy vesebetegség tünete lehet, amelynek során a vese nem képes a megfelelő szűrő funkcióját betölteni.


Cukorbetegség

Ez a krónikus egészségi állapot nagyban befolyásolja a vesék működését. Az emelkedett vércukorszint idővel károsítja a vese ereit, így azok túl sok fehérjét engednek át a vizeletbe, következményesen habzó vizeletet okozva.

Szívet érintő betegség
A túlzottan habzó vizelet szív-érrendszeri betegségek jele is lehet. A fehérjevizelés gyakrabban fordul elő olyan betegeknél, akiknek nagyobb a kockázata szívelégtelenségre, szívrohamra, strokera és a magas vérnyomás nagyobb számban felfedezhető náluk. A magas vérnyomás károsíthatja a veséket, amelyek ezáltal nem megfelelően funkcionálnak és fehérjét engednek át a vizeletbe.

Húgyúti fertőzés (UTI)

A húgyúti fertőzés fennállása növelheti a fehérje mennyiségét a vizeletben és így több fennmaradó buborékot okozhat. Ezekben az esetekben baktériumok jutnak be a húgyutakba, a vizelet sötétebb és zavarosabb lesz, erősebb szagot bocsát és kismedencei fájdalmakat is okoz. A derékfájdalom, hányinger és hányás is felléphet.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...