Kezdőlap EGÉSZSÉG Béltisztító, fogyást segítő – Te tudod milyen gyümölcs ez?

Béltisztító, fogyást segítő – Te tudod milyen gyümölcs ez?

A fehér eperfa egy szerencsére hazánkban is fellelhető növény, amelynek nem csak a gyümölcse, de a levele is nagyon értékes tápanyagokban gazdag. A gyümölcsét frissen, lekvárként és étrend kiegészítőkben felhasználva fogyasztják, levelének egészségre gyakorolt hatását pedig folyamatosan kutatják.

A fogyáshoz vezető út jellemzően rögös szokott lenni, ezért sokan vannak, akik szívesen nyúlnak olyan termékekhez, amelyek a folyamat felgyorsításának ígéretével kecsegtetnek.

A súlycsökkentést támogató étrend kiegészítő készítmények sorában ma már a fehér eperfa levelének kivonata is megtalálható, amely a leírás szerint lassítja a szénhidrátok bontásáért felelős enzimek működését, csökkenti az édes íz iránti vágyat és szabályozza a vércukorszintet.

A fehér eperfával kapcsolatos kutatások

A fehér eperfa levelének legértékesebb tápanyagai az antociánok, amelyek nagyon erős antioxidáns hatással bírnak, azonkívül magas flavonoid tartalommal rendelkeznek.

Egy 2011-es kutatás eredményei arra utalnak, hogy a fehér eperfa tápanyagainak köszönhetően csökkentheti a koleszterin szintet, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulását, emellett májvédő és elhízás ellenes hatással rendelkezik.

Sertéseken végzett kísérlet bizonyította a húsminőség javulását. Ennek során a kiválasztott állatok étrendjébe beiktatták a fehér eperfa levelet is, amelynek rendszeres fogyasztása következtében azok nem növesztettek akkora hátszalonnát, húsuk csepegési vesztesége csökkent és a szőrük is puhább lett. Az eredményeket bíztatónak találták, amelyek további kísérletekre sarkallnak.

A gyümölcséről se feledkezzünk meg

A faeper egy remek gyümölcs, amely nem kap akkora figyelmet, mint ami megilletné, pedig hazánkban is szép számmal megterem, még az útszéleken is.

Amellett, hogy rostban gazdag, említésre méltó C-vitamin tartalma, amely megegyezik a citrusfélékével, mindamellett kiemelkedően magas vas tartalommal bír, ezért magában és húsokkal fogyasztva is remek vaspótló táplálék.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...