Kezdőlap EGÉSZSÉG Bal/Jobb oldali hasi, hát- és derékfájdalom rejtett okai férfiaknál és nőknél!

Bal/Jobb oldali hasi, hát- és derékfájdalom rejtett okai férfiaknál és nőknél!

A hasi- és hátfájdalom a férfiak és nők körében is a leggyakoribb fájdalmak közé tartozik. Jelentkezhetnek éles vagy tompa fájdalmakként a has a medence és a hát egész területén.

Gyakorlatilag az összes létfontosságú szerv gyulladása okozhat ezekre a területekre kisugárzó fájdalmakat, az alap fájdalom mellett pedig az egyéb kísérő tünetek adhatnak támpontot a diagnózishoz.

Felső bal- és jobb oldali hátfájás

Általában túlzott igénybevétel, izomsérülés során következik be. Leggyakoribb okok:

  • Helytelen testtartás
  • Gerincsérv
  • Ízületi gyulladással járó csontbetegség
  • Trauma vagy hátsérülés

Jobb oldali derékfájdalom

Meghúzódott izom, izomfeszülés: nehéz tárgyak emelésekor, cipelésekor következik be leggyakrabban.

Isiász: ekkor az ülőideg becsípődése történik a negyedik ágyéki és a második keresztcsonti csigolya közé. Gyakran csak az egyik oldalon okoz éles fájdalmat, a fenékben égő érzést okozhat.

Ízületi rendellenesség: ha a deréktájon lévő ízületek gyulladtak, az súlyos fájdalmakat okozhat.

Vesekő: a vesék a hát közepén helyezkednek, amelyekben a kövek előfordulása a hát alsó részébe és az ágyékba sugárzó fájdalmat alakít ki.

Bal oldali derékfájdalom

Porckorongsérv: a gerincet alkotó csigolyák között kocsonyás anyagot tartalmazó porckorongok találhatóak, amelyek a gerincet támogatják. Ha ezek túlzott terhelés hatására sérülnek, kitüremkednek, az súlyos fájdalmakat okozhat.

Bechterew-kór: a gerincet alkotó csigolyák fokozatos összenövéséről van szó, amely befolyásolja a mozgást, csökkenti annak tartományát és fájdalmat okoz ülés és séta közben is.

Bal felső hasi fájdalom

Szívvel kapcsolatos fájdalom: a szívvel kapcsolatos legtöbb fájdalmat a mellkas bal oldalán lehet tapasztalni. A szívroham jellemzően a bal mellkasi oldalról a bal karba, nyakba, állkapocsba kisugárzó fájdalom.

Gyomorégés: a has felső részében, baloldalon érezhető súlyos fájdalom a gyomorégés és emésztési zavar jele. Reflux során a gyomortartalom a nyelőcsőbe folyik vissza, ami a mellkasban égő érzést okoz.

Vese problémák: húgyúti fertőzések, vesekő okozhat ide sugárzó fájdalmat.

Lép gyulladása: az alsó borda alatt jelentkező fájdalom, amit gyulladás, de hasi trauma vagy vírusfertőzés is okozhat. Bizonyos esetekben, ha a lép megreped, a fájdalom hirtelen jelentkező és súlyos.

Bal alsó hasi fájdalom

Székrekedés: ilyenkor a csökkent bélmozgás és a megrekedt, fokozatosan bekeményedő salakanyag okozza fájdalmat.

Megrekedt gáz: az emésztőrendszerben felhalmozódott gáz hirtelen fellépő fájdalmat okozhat.

Emésztőrendszeri gyulladás: vírusos és bakteriális fertőzések felelősek érte. Könnyen ledobhatják az embert a lábáról és erős fájdalmat okozhatnak mind a bal, mind a jobb oldalon.

Divertikulitisz: gyakori emésztési probléma, amely baloldalra kisugárzó fájdalmat okoz a hasi területen. A vastagbél bármely területén kialakulhat.

Irritábilis bél szindróma (IBS): különösen fájdalmas hasi görcsöket okoz. Sokan kitapasztalják, hogy milyen élelmiszerek okozzák a problémát és azt elkerülve veszik elejét a tüneteknek.

Jobb felső hasi fájdalom

Epekő: Az epe segíti a zsírok emésztését, de néha a koleszterin túlzott felhalmozódása és a hólyag rendszertelen ürülése kőképződést okoz. Ezek a kis kövek súlyos hasi fájdalmat képesek produkálni a jobb bordaív alatt.

Hasnyálmirigy gyulladás: a hasnyálmirigy emésztőnedveket termel és az inzulin termelésében játszik szerepet, szabályozva a vércukorszintet. Gyulladása jobb oldali hasi fájdalmat okoz, amely a hátba is kisugározhat.

Májproblémák: bár maga a máj nem válik fájdalmassá, a megnagyobbodása okozhat hasi fájdalmat és görcsöket a jobb felső hasi területen.

Jobb alsó hasi fájdalom

Crohn-betegség: autoimmun betegség, amely az emésztőrendszer bármely szakaszán képes gyulladást okozni. A hasi fájdalom a jobb oldalon gyakoribb, mint a balon.

Vakbélgyulladás: súlyos, éles, görcsös, fokozódó fájdalmat okoz és ha nem részesül a beteg megfelelő orvosi kezelésben, akkor rosszabbodhat az állapota.

tudasfaja.com

loading...