Kezdőlap AKTUÁLIS Babaváró hitelesek, figyelem! Itt a kormány bejelentése, ekkor jár le a határidő

Babaváró hitelesek, figyelem! Itt a kormány bejelentése, ekkor jár le a határidő

Hirdetés

A kormány a héten jelentette be, hogy két éves hosszabbítást kapnak azok a párok, akik a babaváró hitel keretében még nem vállaltak gyermeket, de a határidő hamarosan lejárna.

 

Hirdetés

Az intézkedés részleteit Vitályos Eszter kormányszóvivő ismertette a Kormányinfón, majd az éjjel megjelent rendelet pontosította az új határidőket.

Az Új Határidő: 2026. Július 1.

A héten kiadott kormányrendelet egyértelművé tette, hogy a gyermekvállalás határideje minden érintett számára 2026. július 1-jére módosul. Ez a könnyítés azoknak a pároknak szól, akiknek a gyermekvállalási határideje 2024. július 1. és 2026. június 30. között lenne esedékes.

Két éves hosszabbítás

Azok a párok, akiknek a gyermekvállalási határideje 2024. július 1-je előtt lett volna, két év haladékot kapnak. Ez azt jelenti, hogy például, ha egy párnak 2024. július 1-jéig kellett volna gyermeket vállalnia, most 2026. július 1-ig kapnak lehetőséget a gyermek megszületésére.Ezzel szemben azok, akiknek a határideje 2026. június 30-án lenne, egy napos hosszabbítást kapnak.

A könnyítés időtartama és érvényessége

A könnyítés összességében a 2019. július 1. és 2021. június 30. között kötött szerződésekre vonatkozik. Az intézkedés célja, hogy több időt biztosítson a családoknak a gyermekvállalásra, ezzel is támogatva őket a hitel feltételeinek teljesítésében.

A babaváró hitel háttere

A babaváró hitel egy kedvezményes kölcsön, amelyet a kormány 2019-ben vezetett be, hogy támogassa a fiatal házasokat a családalapításban. A hitel feltétele, hogy a házaspárok bizonyos időn belül gyermeket vállaljanak.

Az új rendelet célja, hogy a nehéz gazdasági helyzet és más kihívások ellenére is biztosítsa a párok számára a lehetőséget a gyermekvállalásra.Az új rendelet jelentős könnyítést jelent azoknak a babaváró hiteleseknek, akiknek a gyermekvállalási határideje közel van.

A két éves hosszabbítás révén a párok nagyobb rugalmasságot kapnak a családalapításra, ami várhatóan hozzájárul a program sikerességéhez és a családok támogatásához.

Hirdetés