Kezdőlap EGÉSZSÉG Azonnal nézesd meg magad, ha látsz ilyet a nyakad vagy a füled...

Azonnal nézesd meg magad, ha látsz ilyet a nyakad vagy a füled mögött!

Hirdetés

A nyakon és a fülek mögött keletkezett csomók elég gyakoriak és az emberek reakciója teljesen megosztott. Vagy figyelembe sem veszik vagy épp ellenkezőleg, túlaggódják. Bizonyos esetekben abszolút ártalmatlanok az ilyen csomók, de előfordulhat az is, hogy komolyabb egészségügyi probléma jelei.

 

Hirdetés

A következőkre érdemes odafigyelni, ha egy ilyen csomót fedezel fel magadon.

1 – Daganatos sejtek

Lehet, hogy egy ilyen csomó orr-garat rák (NPC) miatt alakul ki és ráterjed a nyaki nyirokcsomókra. Ezek a csomók általában nem fájdalmasak, de nem szabad őket figyelmen kívül hagyni. Az ilyen NPC egyéb tünete lehet még a halláskárosodás, orrdugulás, orrvérzés, homályos látás, arcfájdalom vagy zsibbadás, fejfájás. Ha semmilyen fájdalmat nem érzel, akkor is érdemes orvosi vizsgálatra jelentkezni.

2 – Nyirokrendszer vizsgálata

Ha a nyirokrendszer valami miatt nem funkcionál megfelelően, akkor a nyirokcsomók megnagyobbodhatnak és megduzzadhatnak. A nyirokrendszerünk erekből és nyirokcsomókból áll, amelyek baktériumok, méreganyagok és szövetközi folyadék elszállításáról gondoskodik.

A nyirokcsomók a test bármely részén, így a nyaki régióban is megnagyobbodhatnak. Ha ezt tapasztalod, akkor érdemes orvosi vizsgálatra menni. A Hodgkin-limfóma egy nyirokcsomó daganat, amely szintén járhat ilyen tünettel, emellett éjszakai izzadás, súlyvesztés, láz és folyamatosan fennálló köhögés is tapasztalható.


3 – Fertőzések kivizsgálása

Vírusos és bakteriális fertőzések is okozhatják a nyirokcsomók duzzanatát és csomókat a nyakon és a fülek mögött. A legjellemzőbb fertőzés, ami ilyen tünetet okoz, a mononukleózis, a bárányhimlő és a kanyaró.

A mastoiditisz, azaz csecsnyúlvány gyulladás szintén okozhatja a fül mögötti csont gyulladását és ezáltal ennek a területnek a megduzzadását.

4 – Vizsgáltasd ki, hogy nem-e faggyúdaganat az oka

Lehetséges, hogy az ilyen csomókat faggyúdaganat okozza, amely elzáródott faggyúmirigy miatt alakul ki. Az orvosok általában megtekintés alapján állítják fel a diagnózist. A további lépésekről is az orvos fog dönteni, ezért mindenképpen érdemes vizsgálatra menni az ilyen csomókkal.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés