Kezdőlap EGÉSZSÉG Itt az invázió! Mutatjuk hogy védd meg az otthonod a poloskáktól!

Itt az invázió! Mutatjuk hogy védd meg az otthonod a poloskáktól!

Hirdetés

Előszeretettel költöznek be a lakásokba, időnként tömegesen is, pedig nem szívesen látott vendégek. De vajon minden poloska egyforma? Melyiket hogyan kell kezelni és mit kell róluk tudni?

 

Hirdetés

A különféle poloskák veszélyesek az egészségre vagy szimplán csak bosszantóak? Hogy lehet megszabadulni tőlük? Ezekre és más fontos poloska kérdésekre keressük most a válaszokat. Mielőtt áttérnénk a likvidálási útmutatóra, először lássuk, hogy mit kell a poloskákról tudni, úgy általában.

A népiesen büdös bogárnak keresztelt poloska fajta lehet: ázsiai márványospoloska, bencepoloska, zöld vándorpoloskás, mezei poloska stb. A másik, a közemberek számára is érdekes poloska fajta az az ágyi poloska.

Ágypoloskának vagy házi poloskának is szokták becézni, na nem mintha megérdemelné, mert gonosz kis jószág. Barna színű, és sokkal kisebb, mint a fent említett poloska fajták.

A fenti két nagy kategóriába sorolt kis jószágok, azonban nemcsak méretükben és külsejükben térnek el egymástól, hanem egészen másképp törnek borsot az emberek orra alá.

Mit kell tudni az ágyi poloskáról?

* Az ágyi poloska egy vérszívó apróság, ami még a szúnyognál is bosszantóbb.

* Rejtőzködve él, nagyon nehéz észrevenni a lakásban.* Lakásról lakásra terjed, a kezdeti időszakban, csak az ürülékét és az elhagyott lárvabőröket lehet megtalálni a lakásban.

* Legtöbbször csak akkor jut tudomásunkra, hogy velünk él egy fedél alatt, ha már reggel arra ébredünk, hogy csoportokba rendeződött piros foltokkal van tele a bőrünk. Legtöbbször ott ahol a takaró alól ki szokott lógni a bőröd, de máshol is szívesen megkóstolnak.

* A csípése azonnal nem okoz problémát, de néhány óra múlva fájdalmas és rendkívül viszkető érzést fog maga után vonni.

* Az ágyi poloska megjelenése nincs összefüggésben a lakás higiéniai helyzetével, így nincs miért szégyenkezni miatta.

* Az ágyi poloskát házilag nem lehet kiirtani, minden esetben szakember segítségét kell kérni, lehetőleg minél előbb.

A “másik fajta” poloska ismertetése

* Poloska alatt legtöbbször erre az apróságokra gondolunk a köznyelvben, nem pedig az ágyi változatára.

* Általában ezek külsőre nagyon hasonlítanak egy pajzshoz. Lapos állatkák, akik különféle színekben és mintázatban mászkálnak.Bár nyáron is láthatunk egy-két darabot pl. a függönyön lógva, de tömeges feltűnése ősszel várható.

* Szívószájával növényi nedveket fogyaszt, nagyon ritkán, de szájával megcsípheti az embert.

* Ez a fajta poloska az emberre veszélytelen.

* Ha veszélyben érzi magát, akkor bűzmirigyéből bűzt bocsát ki, ami rendkívül kellemetlen.

* Tömegesen a bűze elviselhetetlen, de egyetlen bogár agyontaposása is szagos tud lenni.

* Észak-nyugat Magyarország területéről, Budapest, Pécs és Székesfehérvár környékéről is inváziószerű megjelenéseket jelentettek az elmúlt évekből a fagyok beállta előtt, a bogarak túlszaporodása miatt.

* Hatalmas mezőgazdasági károkat okoz, a szőlő megbarnul és elrohad miatta, a poloska emésztőnedve és ürüléke ehetetlenné teszi a gyümölcsöket és a zöldségeket.

* Olyanok mint a titkos ügynökök, bárhová bejutnak és nehéz őket észrevenni.

Most, hogy túl vagyunk a megismerkedésen, a pertu ivás helyett inkább beszélgessünk arról, hogy miért akar mindenáron a szobatársad lenni.

Mit keres a házamban?

A hidegebb idő beköszöntével a poloskák megpróbálnak behúzódni a lakások kellemes, meleg védelmébe. Ne lepődj meg, ha karácsonykor motoszkálni kezd a szekrény mögött, Nem a télapó szorult bele a kéményben. Ez a kis bogár művészien fel tud szívódni a lakásban, akár hónapokra is.

Persze fontos, hogy milyen az élete, az étrendje, a szokásai és mit fogyaszt vasárnaponként vacsorára, de minket mégis inkább az érdekel, hogyan lehet kirakni ezt a kéretlen lakótársat a négy fal közül.

Hogyan lehetne a poloskától megszabadulni?

Hazánkban nem őshonos, így természetes ellensége sincs. Emellett a legtöbb rovarevő madár sem fogyasztja szívesen a poloskát. Más országokban az achinid légy, és egy bizonyos darázs fajta tartja kordában őket, nálunk azonban ők sem őshonosak.

Az egyedszámok szabályozására országos intézkedés szükséges, mert a megelőzés (lenne) a leghatásosabb megoldás a problémára. Addig is lássuk, mint tehetünk, mi egyszerű poloskamentes otthonra vágyó emberek.

Házi tippek és trükkök poloskák ellen

Annyira szeretném azt írni, hogy létezik egy titkos csodafegyver, amivel egy perc alatt az összes lakásba bejutó kis szörnytől meg tudsz szabadulni, de az az igazság, hogy ilyen csodafegyvert még nem létezik.

Ha te kifejlesztesz egyet, feltétlen szólj nekünk is! De azért ne keseredj el teljesen, mert azért létezik pár trükk, amik jó szolgálatot tesz, ha nem akarsz velük együtt élni.

1. Szúnyogháló kell minden ablakra és ajtóra

Próbáld megelőzni, hogy a poloska a lakásba jusson. Ez a legfontosabb. Tudom nem olcsó mulatság egy szúnyogháló, de két legyet, akarom mondani nyáron a szúnyogokat, ősszel a poloskákat tudod távol tartani vele.Ha szellőztetni szeretnél, azt csak szúnyoghálós ablak esetében szerencsés az őszi időszakban különösen, ha nálatok is inváziószerű a megjelenésük. Sajnos ez sem jelent 100%-os védelmet, mert a szúnyogháló sínjei mentén be tud jutni. A legkisebb rést is megtalálják, és már bent is vannak.

2. Nedves törölköző az erkélyre

Csapdát kell nekik állítani, még a bejutás előtt. Éjjel az erkélyen fel kell akasztani egy nedves törölközőt, mert arra szívesen rátelepszenek a poloskák. Reggel pedig a törölközőn összegyűlt poloskákat szappanos vízbe kell dobni, ahol megfulladnak. Ha nagyon sok van rajta, akkor a törölközőt is áztassuk be velük együtt. Tudom ilyet egy állatbarát nem szívesen csinál, de van, hogy nincs más megoldás.

A rossz hír az, hogy a poloska nem jó helyzetfelismerő, hogy a te frissen kiteregetett ruhádra másszon rá, vagy a számára kikészített nedves törölközőre, neki ez egyre megy, így csak óvatosan a szabadban szárítással!

3. Fújd le őket sprayvel, vagy inkább mégsem?

A bivalyerős rovarirtó sprayk lennének az első gondolataid (bevallom az enyémek is), de én azért óva intelek a használatuktól. Kint a szabadban van létjogosultsága a permetezésnek és rovarirtásnak, de zárt térben már veszélyesebb.

A poloska invázió hetekig is eltarthat, és lehet, hogy kinyírja a kis mászkálókat, de valljuk be hosszútávon a te egészségedet sem szolgálja. Pedig az mindennél fontosabb, vigyázz rá!

4. Mielőtt belépsz a lakásodba ellenőrizd a ruhád!

Sok poloska nem a réseken kerül be a lakásodba, hanem a ruhádon vagy a táskádon hurcolod haza. Mielőtt átlépnéd a küszöböt nézd át a ruhád és rázd ki a kabátod. Hidd el, még hálás leszel ezért a tanácsért.

5. Kend be az ablakpárkányokat és az ablakkereteket!

Azért kell bekenni az ablak körüli területeket, hogy a szagok elriasszák a poloskákat. Már csak egy kérdés maradt, hogy mivel kell bekenni? Jó kérdés. Hoztam is rá egy pár receptet, ami elvileg beválik:

Fél liter vízbe lehet 2 egész fej fokhagymát aprítani, és jól alaposan összerázni. Persze az már más kérdés, hogy a büfés hangulatot idéző lángos szagtól te sem fogod jól érezni magad. Viszont jó hír, hogy ha a poloskák nem is, a vámpírok tuti távol maradnak majd.

10 csepp mentaolajjal kiváltható a fenti recept, de szódabikarbónás vagy ecetes permet is hatásos lehet. A beszámolók szerint ez a módszer működik, mások szerint a poloskák átlépnek rajta, hogy úgy mondjam. Ezek szerint csak egyes egyedeket lehet kint tartani vele, de az is valami nem?

6. Húzd le a WC-n

Ha lehetséges kapd el egy pohár és egy papírlap segítségével a kéretlen betolakodót. Bár temetésnek nem a legszebb, de kétség kívül hatékony lehúzni csórikámat a WC-n.Állatbarátok élve elfogás esetén kidobhatják a lakásból is, de tekintetbe véve kártékony mivoltát, és erős vonzalmát egy meleg otthon elfoglalására kevésbé ajánlott. Nehogy úgy járj, mint a Flinstone családból származó Frédi és a kutyája, hogy ha kizárják az ajtón, akkor bejön az ablakon.

7. Fegyverkezz fel papuccsal

Gyors és biztos halált jelent a poloskára, ha a lábadról lekapod a papucsot, és agyoncsapod. Nagyon szívós kis jószág, szóval előfordulhat, hogy többször is le kell sújtanod rá.

Mivel rendkívül büdös, így ehhez a megoldáshoz csak akkor folyamodj, ha lakáson kívül vagytok (mondjuk ha előtte élve elkaptad és kivitted), vagy ha más megoldás nem maradt, mert a végén a lábbelid és a szoba fala is kellemetlen szagú lesz.

8. Porszívózás

A minél gyakoribb és alapos porszívózás is jó módszer, ráadásul a porcicák is utálják. A legeldugottabb réseket se felejtsd ki!

Sajnos előfordul, hogy a porszívóban megsérül a bogár és így büdös lesz a porzsák is, így minden porszívózás után ellenőrizd. Ha neked nem cserélhető, szövet porzsákod van a porszívóban akkor nagyon körültekintőnek kell lenned takarításkor!

Tudom nagyon bosszantó tud lenni, ha poloskák keserítik meg az életedet, főleg akkor ha tömegesen érkeznek, de több módszer is van, hogy ne kelljen velük egy fedél alatt kihúzni a telet. Kellemes és főleg sikeres hajtóvadászatot mindenkinek!

Hirdetés