Kezdőlap EGÉSZSÉG Az igazság a lázról, amit egyetlen orvos sem mond el – Mi...

Az igazság a lázról, amit egyetlen orvos sem mond el – Mi történik valójában a testünkben?

Az ember normális testhőmérséklete 36 fok, viszont ha már 37 fokra emelkedik, akkor hőemelkedésről, és ezen túl lázról beszélhetünk. Sok szülő nagyon megijed, ha gyereke belázasodik, viszont nem árt előbb inkább tájékozódni, mint egyből kétségbeesni.

 

Egy 2011-es tanulmányban amerikai kutatók arra hívták fel a szülők figyelmét, hogy ahelyett, hogy pánikba esnének, inkább próbálják megérteni a láz szerepét.

Ahelyett, hogy arra törekednének, hogy minél hamarabb csökkentsék a testhőmérsékletet, inkább a kényelmet, és a nyugalmat kellene biztosítsák a beteg számára.

37-38 fok között hőemelkedésnek hívják a megemelkedett testhőmérsékletet, 38-39 fok között mérséklet lázról, 39-40 fok között magas lázról, és 40 fok fölött igen magas lázról (hiperpirexiáról) beszélhetünk.

“A testhőmérséklet emelkedéséről a szervezet védekező reakciójának részeként a központi idegrendszer gondoskodik: fertőzés, veszély esetén a hipotalamusz aktiválja az immunrendszert, fokozza az immunműködést, amelyben nő a fehérvérsejtek, antitestek száma.

A láz segít leküzdeni a kórokozókat, így egészen addig hasznos, amíg nem veszélyezteti a a test saját fehérjéinek normál működését is”-mondják a szakértők.

A láz önmagában nem egy betegség, hanem segíti a fertőzés elleni küzdelmet, növeli a védekezési képességet, és megakadályozza a vírusok és baktériumok szaporodásának esélyét.


Viszont a 38 fokos láz már veszélyes is lehet a 3 hónaposnál kisebb csecsemők esetében, de a 3-6 hónapos csecsemőknél, ha a láz 39 fok vagy annál magasabb, akkor orvoshoz kell fordulni. A 41 fok feletti láz már az emberi sejtekre is káros lehet.

A hőemelkedés esetében még nem kell rögtön orvosért kiáltani, de ha tartósan nagy, nem akar csökkenni, sőt, egyre inkább csak emelkedik a láz, akkor mindenképp szakember segítségét kell kérni.

loading...