Kezdőlap EGÉSZSÉG Az pszichológiai kiégés 6 figyelmeztető jele – Vedd észre, mielőtt késő lenne!

Az pszichológiai kiégés 6 figyelmeztető jele – Vedd észre, mielőtt késő lenne!

Hirdetés

A pszichológiai kiégés egy olyan gondterhelt állapot, amelyet sok ember megtapasztal, anélkül, hogy észrevenné, viszont a károsodás, amelyet ez a hosszú távú kimerülés okoz, elsöprő erejű lehet.

Ha valaha mentél már keresztül hosszan elnyúló, stresszes perióduson az életedben, legyen szó munkáról, párkapcsolati problémáról vagy bármilyen egyéb krízisről, nagy a valószínűsége, hogy pszichológiai kiégést is megtapasztaltál már. Talán túl homályosnak hangzik ez a fogalom, nagyon is létező dologról van szó.

Hirdetés

Van néhány jellegzetes tünete, amelyekről fontos, hogy tudj, mivel komoly csapást mérhet a szellemi és fizikai egészségedre is.

1# Hirtelen romlik a kedved, pesszimistává vagy ingerültté válsz

Az érzelmi kimerülés a hosszú távú stressz tényezőkre adott természetes válasz. Akár már a rendszeres kialvatlanság is kiválthatja. Ilyenkor sokkal hajlamosabbak vagyunk hirtelen hangulatingadozásokra, türelmetlenségre, pesszimizmusra, depresszióra és szorongásra.

2# Érzelmi tompaság

Az érzelmi tompaság és az elkülönültség érzése erős jelei annak, hogy a stressz a mentális egészségedet is befolyásolja. Egy érzelmi kimerülés túlmegy azon, hogy egy vagy két napon keresztül rosszabb passzban vagy. Ez egy hosszú időtartamon keresztül fennálló tapasztalat.

3# Motiváció vesztés

A pszichológiai kiégés nagy gátat jelent a motiváció szintjén is. Ha azt érzed, hogy semmi érdeklődést nem vált ki belőled a munkád, egy kapcsolat vagy bármilyen tevékenység, ami addig mindig élvezettel töltött el, akkor valószínű, hogy ez a gond.

4# Azt érzed, hogy csőd vagy

Kulcs tünete a pszichológiai kimerülésnek az, ha úgy érzed, hogy megrekedtél valahol, hogy a helyzeted reménytelen és nem vagy jó semmire. Ilyenkor az is átfut az agyadon, hogy hiába a legjobb szándék, a legnagyobb erőbedobás, nem tudod elérni, amit szeretnél, amitől el is kedvetlenedsz.

5# Nagyon-nagyon fáradt vagy

A pszichológiai kiégés több szinten is leszív. A stressz nem csak lelki és szellemi kimerülést, de fizikai fáradtságot is képes előidézni. Lehet, hogy aludni sem tudsz rendesen és ez rátesz még egy lapáttal. Tudvalevő, hogy a stressz az immunitást is csökkenti, így több ponton szenved kárt az egészség.

6# Képtelen vagy koncentrálni

Az agyi köd egy általános tünete a pszichológiai kiégésnek. Ez komolyan károsítja a kognitív kapacitást és az is nehezedre esik, hogy fókuszáld a figyelmedet valamire, emlékezz dolgokra vagy terveket szőj a jövőre nézve.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, és úgy érzed, hogy egyedül nem vagy képes megbirkózni vele, akkor fordulj minél hamarabb segítségért.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés