Kezdőlap RECEPTEK Az eredeti erdélyi lángos receptje, ami nélkül nem telhet el a nyár!

Az eredeti erdélyi lángos receptje, ami nélkül nem telhet el a nyár!

Hirdetés

Nem hagyhatod, hogy úgy teljen el a nyarad, hogy legalább egyszer nem kóstoltad meg ezt a mennyei erdélyi lángost!

Bár sok olyan ételt főzünk még napjainkban is, amelynek elődjét már a honfoglaláskor is ismertük, számos olyan étel van, amit a török hódoltságnak köszönhetünk. Ilyen a lángos is, amely a hódoltság után maradt ránk (egyesek szerint ókori római az eredete), mára már jellegzetesen magyaros ételnek számít, sőt igazi Hungarikumnak. A magyar konyha színes palettája ötvözi a keleti és nyugati gasztronómiai hagyományokat.

Hirdetés

A jellegzetesen török étel, a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló,kemencés lángos, lángoskenyér néven. A lángost a magyar konyhában lágy kelt tésztából sütik lepényszerűséggé. A hagyomány szerint a kenyér tésztájából megmaradt darabokat sütés előtt kinyújtották majd a parázsra dobták és tejföllel fogyasztották. A konyhatechnika fejlődésével a parazsat felváltotta a zsír vagy az olaj, a tejfölt pedig az ezer más fajta, különlegesebbnél különlegesebb ízesítés.Mivel könnyen elkészíthető és nagyon ízletes, hamar elterjedt a nép körében, vásárok, búcsúk kínálatának, strandbüfék választékának állandó része.

Nem csak Magyarországon (főleg az Alföldön), hanem a Romániában, Szerbiában, Ausztriában és Csehországban is elterjedt azóta. Az eredeti kenyérlángos 22-25 cm átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé-kevésbé kerek formájú, 250-300 g tömegű, sárgásbarna színűre sütött termék, illata, íze, mint a friss kenyéré. Állaga kívül ropogós, belseje puha.Íme az eredeti erdélyi lángos receptje!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg darált füstölt sonka
  • 2 dkg élesztő
  • só, őrölt bors
  • pirospaprikaa sütéshez olaj.

Elkészítés:

Egy kevés lisztből meg az élesztőből langyos vízzel kovászt készítünk. A többi lisztet a sonkával, a kovásszal, a fűszerekkel meg annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, és alaposan bedagasztjuk. Egy-másfél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kézzel lángosokat szakítunk belőle, még 20 percig pihentetjük, és forró olajban kisütjük.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés