Kezdőlap EGÉSZSÉG Az élelmiszeripar nagy átverése: “A nagy majonéz-trükk”! Ne dőlj be neki!

Az élelmiszeripar nagy átverése: “A nagy majonéz-trükk”! Ne dőlj be neki!

Nagyon sokan szeretik felturbózni az ennivalójukat valamilyen szósszal. Legyen az ketchup, mustár vagy majonéz, valahogy nincs olyan étel, amihez ne tudnánk társítani az egyiket közülük. Alapvetően a három közül egyikkel sem lenne gond. A probléma az élelmiszeripar kezénél kezdődik.

Ha ezeket a szószokat mi magunk készítenénk el otthon, ismert forrásból származó alapanyagokból, semmi extra és felesleges hozzávaló nélkül, akkor azt mondhatnánk, hogy semmi baj. Természetesen a mértékletesség itt is alapszabály, ahogy minden más élelmiszer fogyasztásával kapcsolatban is.

Ezzel szemben, kényelmességünknek hála megvesszük a boltban az előre legyártott, bizonytalan forrású hozzávalókból és adalékokból összepancsolt, dobozos vagy üveges terméket. Bőszen öntögetjük az ételeinkre vagy éppen mellé és nem értjük, hogy azok a plusz kilók miért szaporodnak rajtunk, miközben nem változtattunk az étkezésünkön és amúgy is alig eszünk valamit.

Minden falat számít!

Fontos, hogy tudjuk, minden egyes falat étel számít. Pár szem mogyoró, két karika keksz, egy pohár tej, 2-3 kanál majonéz, stb. Az nem létezik, hogy futtában bekapok két harapásnyi valamit és az nem lesz hatással a szervezetemre. Ez ugyanígy igaz egy adag szószra is, példánkban a majonézre. Ha hozzáadjuk az ételhez, növeljük vele a kalóriatartalmát. De nem csak azt!

Light termékek- Az élelmiszeripar hatalmas trükkje!

Mivel nagyon gyorsan elterjedt a köztudatban (és azóta is tartja magát hibásan) a nézet, hogy a zsíroktól félni kell és abszolút minimálisra csökkenteni a bevitelüket, azóta megkezdték térhódításukat a “Light” termékek.

Biztosan mindenki találkozott már ezzel a felirattal, ami garantálja számunkra, hogy a bűnös zsírból abban a termékben jóval kevesebb van, ezért megnyugodhatunk, mi teljesen egészségesen választunk és nem is leszünk soha betegek, ha azt esszük.

A light felirat azonban sokkal inkább egy jól csengő marketing fogás, semmint valóban egészséges jelző. Ha egy termék light, az azt jelenti, hogy ugyan csökkentették a benne lévő zsírtartalmat, de ezzel együtt megemelték a szénhidrát, ezen belül a cukortartalmat is. Ha kivesznek egy olyan jelentős íz élményt fokozó anyagot, mint a zsír/olaj egy élelmiszerből, azt nem lehet büntetlenül megúszni, helyettesíteni kell valamivel.

Itt jön a képbe a szénhidrát (sűrítők és cukrok). Olyan mennyiségben van már jelen a boltok polcain fellelhető termékekben a hozzáadott keményítő és cukor, hogy ha olyat akarnánk választani, amiben nincs, a bolt legnagyobb részét el is felejthetnénk.

A light majonéz őrület is pont ilyen. Alacsonyabb a zsírtartalma, de nagyjából 2x annyi a cukor és szénhidrát tartalma, mint a normál változatnak. Ezzel semmit nem segítünk a diétán, sőt még ártunk is vele.

Ha javasolhatunk valamit, akkor ne fogyassz ilyen szószokat. Ha mindenképpen szeretnél alkalomadtán, akkor pedig készíts házilag, az a biztos!

5+1 házi majonéz recept

tudasfaja.com

loading...