Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Mi történik? Az egész világ szenved, akár 45 fok is lehet!

Mi történik? Az egész világ szenved, akár 45 fok is lehet!

Hirdetés

Azt ma már szinte senki sem vonja kétségbe, a sarki boltostól a falusi nyugdíjasig, hogy az időjárás bizony kiszámíthatatlanabb lett, egy nap többször megváltozik az idő, télen nem ritka a 20 Celsius fokhoz közeli hőmérséklet, júliusban olykor pedig rendesen fel kell öltözni, annyira lehűl az idő, de lehet másnapra olyan kánikula lesz, amilyet még a meteorológusok sem láttak.

És úgy néz ki, hogy ezen időjárási anomáliák egyre inkább megszokottá válnak, és ebbe a trendbe illeszkedik bele az idei nyár is, hiszen Horvátországban már a hajnali órákban 30 fokot mérnek.

Hirdetés

Kedden Németországban volt a legmelegebb, ahol 39,2 Celsius fokot mutatott a hőmérő, Spanyolországban pedig a levegő hőmérséklete elérte a 45 fokot.

Kedden, az Adriai-tengerparton, Isztriától Dubrovnikig a legmagasabb, vörös színű hőségriadót bocsátott ki a meteorológia intézet, a többi részen is nagy melegre kell számítani, hiszen ott narancssárga színű figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy a nappali órákban 37-38 fokos hőmérsékleti értékek lehetnek, de már előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Horvátországban 1981. augusztus 4-én volt a legmelegebb, akkor árnyékban 42,8 Celsius fokot mértek.

Amit tenni lehet: sok folyadékot kell inni, nem szabad huzamosabb ideig a napon tartózkodni, ha valaki kimegy ilyen melegben, közlekedjen lehetőleg árnyékban.

Németországban az idei nyár legmelegebb napja a Szász-Anhalt tartományi Bernburgban volt, kedden 39,2 Celsius fokot mértek, és félő, hogy megdőlhet az abszolút melegrekord, ami 40,3 Celsius fok, ezt 2015. augusztus 7-én, Kitzingenben jegyezték.

Az országban szárazság tombol, az Elba vízszintje olyan alacsony, hogy le kellett állítani a hajóközlekedést, és már erdőtüzekkel is meg kell küzdeniük a tűzoltóknak.

Spanyolországban szerdán vette kezdetét a hőguta-szezon, amikor nappal akár 45, éjszaka pedig 25 fok is lehet. Ennek oka, hogy Afrika felől egy forró melegáramlat éri el az Ibériai-félszigetet.

Nem csak Európában van elviselhetetlen hőség, hanem Japántól, ahol már 300-an haltak meg a melegtől, az Egyesült Államokig tombol a kánikula.

A klímakutatók szerint a 2018-as lehet az eddigi legmelegebb nyár, még a 2003-as borzasztó hőhullámot is túlszárnyalhatja, amikor becslések szerint az öreg kontinensen 70 ezer ember halt meg a nagy meleg szövődményeibe.

Hirdetés