Kezdőlap EGÉSZSÉG Az édesanya majdnem elvesztette a lábait egy teljesen hétköznapi szokás miatt, amit...

Az édesanya majdnem elvesztette a lábait egy teljesen hétköznapi szokás miatt, amit minden nő csinál

Hirdetés

A borotválkozás nagyon gyakran okoz teljesen ártalmatlannak tűrő sérüléseket. Előfordulhat azonban, hogy egy ilyen sérülés életet veszélyeztető állapotba is sodorhatja áldozatát. Ez történt a következő édesanyával is.

Dana Sedgewick borotválkozás közben a szeméremtájékán sebet ejtett, ami nem sokkal később el is fertőződött. Pár perc elteltével a lábain vörös kiütések jelentek meg. A nőt hamarosan kórházba szállították, ahol az orvosok egy ritka betegséget állapítottak meg nála, a nekrotizáló fasciitist.

Hirdetés

Az ártalmatlan napi gyakorlat súlyos véget ért

Amint Dana megérkezett a kórházba, azonnal a műtőbe vitték és az orvosok eltávolítottak minden fertőzött bőrterületet és kötőszöveti részt. A fiatal nőnek azonban vérmérgezése lett és kómába esett. A túlélés minimális esélye ellenére Dana felébredt a kómából, de már veseelégtelenséggel küszködött és négy szívrohamon is túlesett.

Dana úgy emlékszik vissza, hogy a borotválkozás után nagyon rosszul lett. Észrevette, hogy van egy folt az ágyékán, amely nem hagyta abba a vérzést. 

Az első alkalommal, amikor Dana megpillantotta a lábát, teljesen lesokkolta a látvány, a lába nagy részén a bőr és az izmot fedő kötőszövet teljesen eltűnt, néhol az izomból is hiányzott rost. Akár meg is halhatott volna.

Hat hét elteltével Dana elhagyhatta a kórházat, de a következő 4 év nagy megpróbáltatás volt számára és teljesen kimerült benne. Összesen 21 sebészeti beavatkozáson esett át, hogy javítsanak a lába megjelenésén.

A nekrotizáló fasciitis

Egy ritka egészségügyi állapot, amelynek kiindulási tényezője egy bakteriális fertőzés, amely nagyon gyorsan terjed. A baktérium, miután elérte a bőr alatti szöveteket, az izmot is elkezdi bontani. Ezt a baktériumot “húsevő” baktériumnak is szokták nevezni. Lényegében az történik, hogy a baktérium által termelt toxin lebontja a lágy szöveteket.

Tünetei

Egy olyan orvosi vészhelyzetről van szó, amely gyors lefolyású és a halálozási arány 30%-os. Az első jele leggyakrabban láz, hidegrázás, bőrpír, fájdalom a sebben, a seb körül gyulladás és elszíneződés. Mindezek a tünetek 12-48 óra leforgása alatt kialakulnak.

Oka

Általában bőrt érintő vágással vagy szakadással kezdődik, amely lehetővé teszi a baktériumok behatolását a bőr legfelső rétege alá. A baktérium égési- és fogászati sérüléseket, állatharapásokat is képes felülfertőzni.

Megelőzés és kezelés

Nagyon fontos, hogy minden egyes, akár banálisnak tűnő sebet is fertőtlenítsünk le azonnal. Mivel a tünetek hamar jelentkeznek, ezért fontos, hogy az észlelt jelek után azonnal orvosi segítséget kérjünk.

A kezelés magában foglalja az antibiotikus terápiát, az érintett szövetek eltávolítását a terjedés megakadályozása érdekében és esetenként az amputációt is.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...