Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Az agyunkban van egy „törlés” gomb – Így kell használni!

Az agyunkban van egy „törlés” gomb – Így kell használni!

Minél gyakrabban használunk egy idegi áramkört az agyunkban, az annál erősebbé válik, ez az alapja annak a mondásnak, hogy ‘Gyakorlat teszi a mestert.’ Például, minél többet zongorázol, beszélsz egy idegen nyelvet vagy zsonglőrködsz, annál jobb leszel benne, mivel az idegsejt hálózat, amelyet ehhez felhasználsz, egyre erősebbé válik. 

A tudomány ezt már elég régóta hirdeti, ugyanakkor a kutatók egyre több információt fedeznek fel az igazság másik oldaláról is, ugyanis annak érdekében, hogy meg tudj tanulni valamit, a gyakorlásnál talán fontosabb az a képesség, hogy egyes idegi kapcsolatokat felszámolj. Ezt “szinaptikus kimetszésnek” nevezik.

Hogyan működik ez?

Képzeld el, hogy az agyad egy kert, de virágok, gyümölcsfák vagy zöldségek helyett, szinaptikus kapcsolatokat nevelsz benne az idegsejtek között. Ezek a kapcsolatok teremtik meg az idegsejtek közötti kommunikáció lehetőségét.

Az ún. gliasejtek az agy ‘kertészei’, amelyek egyes idegsejtek között felgyorsítják a jelközvetítést, míg vannak olyan típusaik, amelyek eltávolítják a felesleget, kihúzzák a gyomot, felseprik a lehullott leveleket és irtják a kártevőket. A kérdés csak az, honnan tudják, hogy miket kell ‘kimetszeni’?

A kutatók még csak mostanában kezdik felfedni ezt a rejtélyt, ám azt már tudják, hogy azok a szinaptikus kapcsolatok, amelyek kevésbé vannak használatban, egy C1q fehérje jelölést kapnak. Amikor a gliasejtek ezeket a fehérjéket felismerik, akkor kimetszik a megjelölt szinapszisokat.

Így hoz létre az agy több helyet az újabb és erősebb szinaptikus kapcsolatoknak és teremti meg az új dolgok tanulásának lehetőségét.

Az alvás szerepe a képletben

Érezted már úgy valaha, hogy az agyad telítve van és képtelen lennél több információt beleszuszakolni, amikor valami új dolgot tanulsz, új munkát vállalsz, új hobbiba fogsz? Nos, ennek az a természetes rendje.

Amikor sok új dolgot akarsz megtanulni, az agyad kapcsolatokat épít, de ezek még nem hatékonyak, csak alkalmi kapcsolatok. Ilyenkor az agynak ki kell metszenie egyes kapcsolatokat, hogy képes legyen több új, hatékonyabb útvonalat kiépíteni. Ez akkor történik, amikor alszunk.

Amikor alszunk, az agyunk sejtjei nagyjából 60%-osra zsugorodnak össze, hogy helyet adjanak a gliasejteknek, hogy azok eltakarítsák a felesleget. Így történik a szinaptikus kimetszés.

Ébredtél már fel úgy egy jóleső alvás után, hogy kitisztult az elméd és jobban tudtál gondolkodni? Ennek a fentebb leírt folyamat az oka.

Ezért is van haszna a nap közbeni 20-30 perces szunyókálásnak is, mert ilyenkor a ‘kertészkedő’ gliasejteknek van alkalmuk munkába lépni és eltakarítani néhány használatban nem lévő kapcsolatot, hogy helyet teremtsenek az újaknak.

Ha alvásmegvonással akar valaki gondolkozni, az olyan, mintha egy sűrű dzsungelen próbálna átjutni egy bozótvágó késsel. Nagyon lassú és nagyon fárasztó. Ellenben egy kipihent aggyal az egész olyan, mint egy rendezett parkon átsétálni.

Így irányíthatod, hogy mi törlődjön ki az agyadból

Azok az idegi kapcsolatok, amiket nem használsz, megjelölésre kerülnek és kitörlődnek. Azok, amelyeket rendszeresen használsz, azonban fennmaradnak és erősödnek. Ezért is fontos, hogy mindig légy tudatos azzal kapcsolatban, milyen gondolatokat ismételgetsz a fejedben.

Ha állandóan a netet bújod a kedvenc sorozatod után vagy webshopokat böngészel, ahelyett, hogy a munkával foglalkoznál, akkor gondolhatod, hogy mi erősödik és mi nem.

Ha állandóan azon agyalsz, hogy milyen csúnyán összevesztél egy kollégáddal és nem a projekttel foglalkozol, amivel meg vagy bízva, akkor a bosszúra talán ki leszel élezve, de új ötletekkel nem fogsz tudni szolgálni.

Természetesen nem tudod kontroll alatt tartani, hogy mi történik veled a nap folyamán, azt viszont te irányítod, hogy hogyan reagálsz a veled történő eseményekre és ezáltal befolyásolod az idegi kapcsolataid épülését.

Ahelyett, hogy azon gondolkoznál, milyen akadályok és nehézségek vannak az életedben, fókuszálj arra, hogy miben vagy jó, és mit tudsz megtenni a lehetőségeid szerint.

Ahelyett, hogy olyan forgatókönyveket írnál a fejedben, amelyek szinte biztos, hogy nem történnek meg, inkább meditálj. Lényegében ez egy stratégiai játék és neked ügyesen kell használnod a fejed, hogy mindig olyan dolgokra irányítsd a gondolataidat, amelyek a hasznodra válnak.

Ha ki akarsz törölni valamit az elmédből, akkor ne gondolj rá többé. Ha mégis beugrik a gondolataid közé, akkor távolodj el tőle minél hamarabb. Gyakorold minél többet és mesterévé válsz a folyamatnak.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...