Kezdőlap EZOTÉRIA Aranyszabályok, miért nem szabad kiabálni a gyerekkel!

Aranyszabályok, miért nem szabad kiabálni a gyerekkel!

A legtöbb szülő azt a nevelési módszert alkalmazza, amiben a szüleitől részesült, még ha nem is az a legjobb a megközelítés és ezt nagyon nehéz levetkőzni. Ha a gyermek nem hallgat rád, ha folyamatosan vitázik és felesel, akkor érdemes elgondolkodnod, hol hibázol. 

A gyermekek bimbózó virágok, akiknek a legideálisabb környezetben kell fejlődniük és kinyílniuk, különös tekintettel a lelki feltételekre. Amit a gyermeknek adunk, az tudat alatt is formálja őt.

1# Ne kiabálj vele

Amikor kiabálsz a gyerekeddel, nem biztos, hogy azonnal vissza fog vágni. Szívja magába a környezete minden rezgését, akár egy szivacs és lehet, hogy a legváratlanabb pillanatban ereszti azt ki magából.

Készülj fel a nehéz helyzetekre és mindig próbáld higgadtan megkeresni a gyerek viselkedésének okát. Magyarázz neki, hogy megérthesse, mi miért történik, mi az elégedetlenséged oka és mi a helyes.

2# Ne várj el tőle túl sokat

Ha elvárod a gyermekedtől, hogy mindenben a legjobban teljesítsen, még ha te magad gyermekként nem is voltál kiemelkedő tanuló vagy sportoló, nagy hibát követsz el. Ne akard a gyermekedet az elvárásaiddal megfojtani és az el nem ért céljaidat a nyakába varrni. Ismerd fel, hogy mi az, amiben a legerősebb és amit szívesen csinál. Ebben támogasd őt.

3# Legyél jó példa számára

A gyerek olyan, akár egy tükör. Megfigyeli a szülőt, a tetteit, a reakcióit, a habitusát és azt igyekszik leutánozni. Légy előtte követendő példa. Hozd ki magadból a legjobbat és ezzel nem csak magadnak kedvezel, de a gyermeked jövőjének is.

4# Beszélgess, magyarázz, segíts

Fontos, hogy egyetértés legyen közted és a gyermeked között. Beszélgess vele minden nap, tudakold meg hogy van, kérdezősködj, még ha kurtán is válaszol. Tudasd, hogy érdekel téged, mi van vele. Ne csak tanítója légy, de barátja is. Éreztesd vele, hogy te mindig mellette állsz, veled biztonságban van és szeretve.

5# Tölts vele időt

Ha sűrű az időbeosztásod, akkor is kell találnod alkalmat arra, hogy együtt légy a gyerekeddel. Olvass neki, játssz vele, sétáljatok. Légy ott neki, mert ha folyamatosan falakba ütközik, amikor el akar érni téged, akkor egy idő után máshol fog próbálkozni és nem biztos, hogy pozitív megoldást talál az űr betöltésére.

6# Válaszolj, ha kérdez

Ne akard minden alkalommal kikerülni a válaszadást, ha a gyermeked olyan kérdést tesz fel, amely kényes témát érint. Ha szükséges, igazítsd a válaszodat az életkorához, de mindig válaszolj neki, mert ha eltereled a szót vagy elutasítod, össze fog zavarodni.

7# Ne óvd őt túlzottan

A szülő egyik legfőbb feladata, hogy felkészítse a gyermekét az életre. Arra, hogy egyszer önmaga, segítség nélkül boldogulni tudjon a nagyvilágban. Fontos, hogy megoszd vele az érzéseidet például egy gyásszal kapcsolatban és ne bujkálj előle. Ha családi probléma adódik és feszültebb vagy a szokásosnál, próbáld elmagyarázni neki, miért viselkedsz furcsán, így könnyebben fel tudja dolgozni a helyzetet.

8# Ismerd el, ha hibázol

Ha egy beszélgetésben vagy szituációban tudod, hogy nem neked van igazad, akkor azt ne szégyelld bevallani. Nem mindig lehet igazad és a gyermek értékelni fogja az őszinteségedet, mindamellett követendő példaként fogsz előtte állni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...