Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Amit minden autós elhibáz: Ezt kell tenned, ha kiugrik eléd valahol egy...

Amit minden autós elhibáz: Ezt kell tenned, ha kiugrik eléd valahol egy őz!

Az elkövetkezendő hetekben, egészen augusztus közepéig, akár fényes nappal is találkozhatunk az utakon őzekkel, hisz javában zajlik az állatok párzási időszaka.

 

Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Az őz a legelterjedtebb nagyvadfaj Magyarországon, egyedszámát mintegy 360 ezerre becsülik. Az országban évente elütött 5000-6000 nagyvadból, több mint 4000 őz, mely balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik. Ilyenkor mindenhol felbukkanhatnak, nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon.

Közlekedésbiztonsági szempontból komoly veszélyt jelent, a július végén elkezdődött és egészen augusztus közepéig tartó párzási időszak, hiszen erdők, mezők és termőföldek mellett különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban nőhet meg a számuk. A járművek vezetői, ha nem számítanak a vadállatok hirtelen megjelenésére az utakon, akár komoly balesetek részesei is lehetnek.

A járművezetők tehát ebben az időszakban jobb, ha nem megszokásból, hanem körültekintően, nagyobb figyelemmel és mérsékelt sebességgel közlekednek.

Különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket „vadon élő állatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyez el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen jelzőtábláknál – bár sebességkorlátozáshoz nincs kötve – érdemes lassabban, körültekintőbben közlekedni.


Ilyenkor a bak kergetheti a sutát, de az sem kizárt, hogy egy bak a másikat űzi, mert a saját területéről próbálja elzavarni a hímeket. Mindenképpen kell rá számítani, hogy ha egyet látunk átfutni az úton, akkor jön a következő is

Ha kiugrik az állat a kocsik elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés, éppen ezért van most még nagyon szükség a követési távolság betartására Kapitány Tibor vezetéstechnikai tréner szerint. 

Semmiképp se rántsuk el a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet.

„Az őz elég nagy kárt tud tenni az autóban, sok esetben akár totálkárosra is törhet a kocsi”

loading...