Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiről szinte senki nem tud – az egyik gyógyír, a másik méreg!...

Amiről szinte senki nem tud – az egyik gyógyír, a másik méreg! SOHA ne keverd össze ezt a két növényt

Hirdetés

Az utóbbi években egyre többen fordulnak a természet ajándékai felé, hogy étkezésüket különlegesebbé tegyék.

 

Hirdetés

Azonban nem árt óvatosnak lenni, különösen a napokban virágzó zamatos turbolya betakarításakor, mivel ez a kedvelt salátanövény könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező foltos bürokkal.

Távolról nézve rendkívüli a hasonlóság a zamatos turbolya és a foltos bürök között, különösen a laikusok számára. A napokban a Facebookon terjedő, aktuálisan virágzó mérgező növényeket listázó infografika nyomán jártunk utána a két növény közötti különbségeknek.

Orosz Ferenc borász és kertészmérnök tette közzé azt az infografikát, amely a kertjeinkben gyakran előforduló mérgező növényeket veszi számba. Köztük van a foltos bürök is, amely apropóján figyelmeztetünk a zamatos turbolya és a mérgező bürök közötti hasonlóságokra.

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)

A zamatos turbolya üde színfoltja a hazai fás ligetek és utak aljnövényzetének. Közép-Ázsiában és Európában őshonos gyógynövény, amelyet régóta ismer a népi gyógyászat. Levelei a petrezselyemhez hasonlóak, apró, ernyős fehér virágai vannak.A francia konyha kedvelt fűszere, melyet levesek, baromfiételek, mártások ízesítésére használnak. Zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak, ezért édespetrezselyemnek is nevezik. Salátaként is fogyasztják, és kiváló kiegészítője lehet sült húsoknak és tojásételeknek.

A foltos bürök (Conium maculatum)

A foltos bürök egész Európában elterjedt gyomnövény. Ez is utak szélén, kerítések és sövények mellett, parlagokon és kertekben nő nagy mennyiségben. Régóta ismert mérgező növény, fogyasztása gyakran okoz mérgezést mind állatok, mind emberek körében.

Levelei a petrezselyemhez hasonlítanak, termése pedig az ánizséhoz hasonlóan jellegzetes küllemű. Minden növényi része halálosan mérgező koniintartalma miatt. Fogyasztása először az alsó végtagok bénulását okozza, majd ez felfelé halad, végül légzésbénulás miatt halálhoz vezet.

Megkülönböztetésük

A két növényt leginkább szárvastagságuk alapján lehet megkülönböztetni. A foltos bürök vaskosabb, akár kisujjnyi széles szárat növeszt, míg a turbolya kecsesebb, lágy és vékony szárral bír, hasonlóan a petrezselyemhez. A bürök szára ráadásul foltos is.

A történelmi tanulmányokból is ismerős lehet a bürök neve. Erősen mérgező hatására a legismertebb példa Szókratész, akit ezzel a gyomnövénnyel öltek meg.

Az athéniak istentelenség vádjával ítélték halálra a filozófust, aki 399. február 15-én itta ki a bürök főzetével telt méregpoharat tanítványai és kortársai szeme láttára.

Figyelem és óvatosság
Az utóbbi időben több eset is súlyos, akár halálos mérgezést okozott kerti dísznövények fogyasztása miatt. Orosz Ferenc felhívja a figyelmet arra, hogy a növények betakarításakor mindig alaposan vizsgáljuk meg azokat, és csak biztosan azonosított növényeket fogyasszunk.

A zamatos turbolya és a foltos bürök közötti hasonlóság különösen veszélyes lehet, ezért mindig legyünk körültekintőek.

Hirdetés