Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiről sokan nem tudnak: ezért fektetik hasra a koronavírusos betegeket!

Amiről sokan nem tudnak: ezért fektetik hasra a koronavírusos betegeket!

Azokat a koronavírus fertőzötteket, akik súlyos állapotban vannak, hasra fektetik. De miért előnyös számukra a hason fekvés?

 

A testhelyzet, ami életet menthet

Egy orvos nyilatkozott a CNN-nek, aki elmondta, hogy a hasra fektetésnek sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt elsőre gondolnánk: koronavírus fertőzöttek, akit hasra fordítottak, javuló tendenciát mutattak. Az oxigén így könnyebben és a tüdő olyan részeibe is eljut, ahová eddig nem.

7 éve francia orvosok tették közzé egy tanulmányt, miszerint azok az ARDS-es betegek, akik lélegeztetőgépre kerültek, de hason fekve kezelték őket, nagyobb arányú túlélést mutattak. Az USA-ban bevett gyakorlat lett a hason fekve kezelés, a COVID-19 fertőzöttek esetében is egyre többen alkalmazzák: azok, akik lélegeztetőgépen vannak, napi 16 órát fekszenek hason.

A hason fekvés, mint megelőző módszer

A hason fekvés azonban csak a legkritikusabb állapotban lévőknél alkalmazzák, ugyanis ez a testhelyzet több altatást és nyugtatót igényel, és az intenzíven töltött idő is meghosszabbodik.

Mivel a franciák anno csak a lélegeztetőgépre került betegeket vizsgálták, most David Vines a kardiopulmonális csoportja jelenleg azt kutatja, hogy ez a módszer azokon is segíthet-e, akik orrszondán keresztül kapják az oxigént, azaz még nem szorulnak lélegeztetőgépre.Azt szeretnék felmérni, hogy a hason fekvés lehet-e a megelőző kezelés része, és ha igen, mennyi időt kell ebben a pozícióban eltölteni. Ezért az ápolók, orvosok azt javasolják a betegeknek, hogy töltsenek hason egy nap 2×4 órát, de minimum 4 órát.

Forrás: CNN

loading...