Kezdőlap RECEPTEK BEFŐTTEK Amiről sok háziasszony nem tud – Így kell eltenni szódavízzel szilvát télire

Amiről sok háziasszony nem tud – Így kell eltenni szódavízzel szilvát télire

Hirdetés

A szódavízzel eltett szilva recepte régi idők praktikájára utal, amely a hagyományos tartósítási módszerek közé tartozik. Az ilyen módszerek gyakran azért alakultak ki, mert a régebbi időkben nem álltak rendelkezésre olyan modern hűtőszekrények vagy tartósítószerek, mint ma. Az embereknek meg kellett találniuk olyan módokat, amelyekkel az élelmiszereket eltarthatóvá tették a szezonon túl, és megőrizték azok frissességét és ízét.

Hirdetés

Az ilyen hagyományos módszerek megoszthatják az emberek véleményét a hatékonyság és az egészséges táplálkozás szempontjából. Néhányan talán nosztalgiával és érdeklődéssel fogadják őket, míg mások óvatosságot gyakorolhatnak az ilyen módszerekkel kapcsolatban, mivel a modern élelmiszerbiztonsági elvárások és tudás más szempontokat is előtérbe helyezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy ha valaki ilyen hagyományos tartósítási módszereket kíván alkalmazni, fontos betartani az ajánlott higiéniai és táplálkozási előírásokat, valamint megfelelően tájékozódni az adott módszer biztonságosságáról. A tudatos és felelősségteljes megközelítés segíthet megőrizni a hagyományos gyakorlatok előnyeit és megelőzni a potenciális kockázatokat.Érdekes és értékes lehetőséget jelenthet a szódavízzel készült befőtt a gyümölcsök tartósítására és megőrzésére. A hagyományos tartósítási módszerek különféle eredményeket hozhatnak, és sokak számára a gyümölcs eredeti ízének és textúrájának megőrzése lehet a legfontosabb szempont.


A szódavízzel készült befőtt technikája valószínűleg lehetővé teszi a gyümölcsök eredeti állapotának megtartását annak köszönhetően, hogy a szénsavas víz bizonyos mértékű savasítást eredményez, ami segíthet megakadályozni a gyümölcs puhulását és a baktériumok, penészgombák elszaporodását. A módszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyümölcs textúrája és íze megtartsa frissességét.

Ezenkívül a hagyományos módszerek használata során az emberek gyakran a helyi, szezonálisan elérhető hozzávalókat használják, ami hozzájárul a természetes ízek megőrzéséhez. A főzés során alkalmazott hő hatására néhány tápanyag és aroma elveszhet vagy változhat meg, míg az ilyen típusú tartósítási módszerek néha minimalizálják ezen hatásokat.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a hagyományos tartósítási módszereknek is lehetnek hátrányai vagy kockázatai, amelyek között a megfelelő higiéniás előírások betartásának fontossága és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó aggályok is szerepelhetnek. Az ételek tartósítása és feldolgozása mindig olyan módosításokat igényelhet, amelyek a modern élelmiszerbiztonsági normák és tudás figyelembevételét is magukban foglalják.

Összességében a szódavízzel készült befőtt egy érdekes példa lehet arra, hogy a régebbi módszerek mennyire lehetnek hatékonyak az élelmiszerek frissességének és ízének megőrzésében, miközben fontos, hogy az ilyen módszereket a modern élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak megfelelően alkalmazzuk.Csak eredeti szódavíz jó és hibátlan, kemény legyen a gyümölcs! 

Hozzávalók:

 • 1 kg aprószemű szilva
 • 1 liter eredeti szódavíz
 • 1 kg cukor
 • fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
 • borkén
 • nátrium-benzoát

Elkészítés:


 1. Válogasd át a szilvákat, és csak a kemény, épek kerüljenek a befőttbe. Mossd meg alaposan a szilvákat, majd vágd ketté és magozd ki.
 2. Csírátlanítsd a befőttesüvegeket, hogy biztosítsd a higiénikus környezetet a befőzéshez.
 3. Soronként rétegezd az üvegeket: helyezz el egy sor szilvát, majd erre jöhet egy réteg cukor, majd ismételj. Ügyelj arra, hogy ne tömd meg az üvegeket túlzottan.
 4. A rétegek tetejére szórj fahéjat és szegfűszeget ízlés szerint. Adj hozzá egy késhegynyi nátrium-benzoátot és ugyanennyi borként is.
 5. Öntsd fel az üvegeket színültig az eredeti szódavízzel.
 6. Zárd le szorosan az üvegeket a fedőkkel.
 7. A kész üvegeket helyezd a kamrapolcra vagy más hűvös, sötét helyre.

Ez a módszer arra épít, hogy a szódavíz szén-dioxid-tartalma és a hozzáadott cukor savas környezetet teremt a befőttekben, amelyek gátolják a mikroorganizmusok növekedését. A nátrium-benzoát és a borkén is hozzájárulhat a tartósításhoz és az élelmiszer minőségének megőrzéséhez.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy alternatív módszer, és bár lehet hatékony, mindenképpen tartsd be az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat, és az elkészítés során nagy figyelmet fordíts a higiéniai előírásokra. Ha a hagyományos hőkezeléses vagy savanyításos módszerekkel vagy egyéb módon készíted a befőtteket, ne hagyd figyelmen kívül azokat sem.

Hirdetés