Kezdőlap EGÉSZSÉG Amikor az orvosom megtudta, hogy passzív dohányos vagyok, ezeket a szomorú tényeket...

Amikor az orvosom megtudta, hogy passzív dohányos vagyok, ezeket a szomorú tényeket közölte velem!

Hirdetés

A dohányzás jelentősen növeli a halálozás kockázatát, a legtöbb ember tudja ezt. De azt tudtad-e, hogy a passzív dohányzás is nagyon káros az egészségre? Ilyenkor a dohányzó égő dohányterméke és az általa kilélegzett füst a környezetet károsítja.

Amikor egy nem dohányzó személy ezt rendszeresen belélegzi, azzal nagy veszélynek teszi ki a szervezete egészségét. Lássuk, hogy melyek ezek.

Hirdetés

1 – Tüdőt érintő fertőzések

Különösen a kisgyermekek hajlamosak passzív dohányzás révén komoly tüdőfertőzéseket elszenvedni. Ilyenkor a füstben lévő mérgező anyagok károsítják a nyálkahártyákat és szűkítik a légutakat.

2 – Tüdőrák

Számos, a cigarettafüstben lévő kemikália képes károsítani a DNS-t és azokat a képleteket, amelyek a rák ellen védenek. A cigarettázás az elsőszámú oka a tüdőráknak, viszont a passzív dohányzás is rizikófaktornak számít. A tüdőrák mellett a méhnyak és a húgyhólyag rákos elfajulása is kialakulhat.

3 – Asztma

Bármilyen füst képes irritálni a légutak nyálkahártyáját, különösen asztmában. A cigarettafüst egy erős asztmát kiváltó tényező, amit kerülni kell, ha meg akarjuk előzni a rohamokat. Azok a gyermekek, akik passzív dohányosként nőnek fel, sokkal hajlamosabbak asztmára.

4 – Szívbetegségek

A passzív dohányzás során beszívott füst képes növelni a szívverések számát, így kevesebb oxigén juthat a szívhez, az erek szűkülnek, nő a vérnyomás és a szívnek ezért keményebben kell dolgoznia. Ha ez rendszeresen fennáll, annak szívbetegség lehet a következménye.

5 – Alacsony születési súly

A passzív dohányzás csökkent oxigén és tápanyag ellátást jelent a magzatnak a méhlepényen keresztül. Ez gátolja a gyermek egészséges fejlődését a méhben. A passzív dohányzó anyák babái gyakran születnek a normális határértéknél alacsonyabb születési súllyal.

6 – Gyenge immunitás

A füstben lévő mérgező anyagok komoly károkat okoznak az immunrendszerben, azáltal, hogy csökkentik az immunsejtek számát.

7 – Bőr korai öregedése

A dohányzás mind aktívan, mind passzívan képes gyulladást kiváltani. Szabadgyökök károsító hatása révén a bőr korai ráncosodását, öregedését eredményezi. Ezenkívül a kollagén termelését is csökkenti, mivel a C-vitamin hasznosulását gátolja.

tudasfaja.com

Hirdetés