Kezdőlap EGÉSZSÉG A vesebetegségek 7 figyelmeztető jele, amire jobban oda kellene figyelnünk!

A vesebetegségek 7 figyelmeztető jele, amire jobban oda kellene figyelnünk!

Az emberi szervezet egy különleges rendszer, ahol mindennek megvan a maga funkciója. A vesék a salakanyagok és a felesleges folyadék eltávolításáért felelnek, és szabályozás alatt tartják a sóháztartást.

 

A veseproblémák tünetei nem teljesen egyértelműek, az viszont biztos, hogy a magas vérnyomás, cukorbetegség, családi előfordulás kockázati tényezők. Ha valami gond van a vesékkel, annak életet veszélyeztető következményei vannak. A diagnózishoz a legbiztosabb út a vizsgálat, azonban van néhány tünet, amire érdemes figyelni.

 

1. Kimerültnek érzed magad és gond van a koncentrációddal

Ha a vesék nem működnek megfelelően, felszaporodhatnak a méreganyagok a vérben. Ettől sokkal kimerültebbnek és fáradtabbnak érezheted magad. A vesebetegség vérszegénységgel szokott társulni és ez is ok lehet.

2. Romlik az alvásod minősége

Amikor a vesék nem szűrik meg jól a vért, a méreganyagok felhalmozódnak és ez okozza az alvási problémákat.

3. A bőröd száraz és viszket
A vesék nem csak a kiválasztásért felelnek, hanem az ásványi anyagok szinten tartásáért. A viszketés és a bőr szárazság annak a jele lehet, hogy a vesék nem tudják tartani az ásványi anyagok egyensúlyát.

4. Megváltozik a vizelési szokásod

Gyakrabban jársz wc-re vagy épp ellenkezőleg, sokkal ritkábban. Ha vért fedezel fel a vizeletedben, akkor azonnal fordulj orvoshoz. Habzó vizelet esetén lehetséges, hogy fehérje van a vizeletedben, ami szintén nem normális.

5. Duzzadt a szemeid körül

Ez annak a tünete lehet, hogy a veséid fehérjét engednek kiválasztódni a vizeletedbe.

6. A lábad és a bokád dagadnak

A víz visszatartás a kiválasztó rendszer problémáját jelenti. Ha a vesék, nem működnek jól, akkor a vízháztartás zavara miatt, folyadék halmozódhat fel ezeken a területeken.

7. Izomgörcsöt tapasztalsz

Az ásványi anyag háztartás egyensúlyának megbomlása, vesebetegség miatt okozhat izomgörcsöt.

loading...