Kezdőlap EGÉSZSÉG A toxikus sokk szindróma tünetei és 5 módszer a megelőzésére

A toxikus sokk szindróma tünetei és 5 módszer a megelőzésére

Hirdetés

A toxikus sokk szindróma (TSS) ritka, de életveszélyes állapot, amely bizonyos típusú bakteriális fertőzésekből ered. Gyakran előfordul, hogy a TSS a Staphylococcus aureusból baktériumból fejlődik ki, de az A csoportba tartozó streptococcus baktérium is okozhatja. A toxikus sokk szindróma tünetei változatosak lehetnek.

Mivel az állapotot a super nedvszívó tamponokkal hozták összefüggésbe, a vállalatok bizonyos típusokat kivontak a piacról és a menstruációval kapcsolatos TSS esetek száma is csökkent. Azonban a TSS még mindig veszélyes és hatással lehet bárkire, beleértve a férfiakat, a gyermekeket és a már nem menstruáló nőket is.

Hirdetés

A toxikus sokk szindróma tünetei

A toxikus sokk szindróma számos tünetet okoz. Ha bármilyen gyanús tünetet észlelünk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A tünetek között szerepelhet:

Hirtelen magas láz
Alacsony vérnyomás (hipotenzió)
Hányás vagy hasmenés
A bőrkiütéshez hasonló kiütés, különösen a tenyéren és a talpon
Zavartság
Izomfájdalom
A szem, a száj és a torok vörössége
Rohamok
Fejfájás

TSS megelőzés

Ismét meg kell jegyezni, hogy a toxikus sokk szindróma egy orvosi vészhelyzet. Ne próbáld meg kezelni a tüneteket otthoni gyógymódokkal, hanem azonnal fordulj orvoshoz. Azt viszont ne feledd, hogy a megelőzés a legjobb kezelés. Az alábbiakban néhány toxikus sokk-szindróma megelőzési módszert sorolunk fel, amelyekkel megvédheted a szervezetedet.

1. Menstruáció megfelelő kezelése

A menzesz ideje alatt használj inkább egészségügyi betétet a tampon helyett. Ha viszont a helyzet megkívánja, mindig figyelj arra oda, hogy ne legyen fenn túl sokáig. Cseréld rendszeresen. A gyártók állítják, hogy akár 8 órán keresztül is fenn hagyhatod, de nem kell ebben bíznod. Érdemes 2-3 óránként újat felhelyezni, úgy, hogy előtte és utána is alaposan moss kezet, hogy csökkentsd a baktériumok számát.

Nem ajánlott tamponnal aludni, mert így könnyedén, akár egy 8 órás időtartamot is elérhetsz, ami már nem egészséges. Mindig válaszd azt az erősségű típust, ami számodra a legmegfelelőbb. Nem szükséges super méret, ha olyan mértékű felszívódást nem igényel a szervezeted.

2. Kerüld a tamponokat (különösen akkor, ha már volt TSS-ed korábban)

Habár a tamponokat is folyamatosan fejlesztik, ha már előfordult nálad TSS korábban, akkor jobb, ha nem használod. A TSS ugyanis gyakran megismétlődik, így a legjobb a biztonságos elkerülés.

3. Óvatosan kezeld a sérüléseket

Ha bármilyen égési sérülést szenvedtél, megvágtad, meghorzsoltad magad vagy egyéb bőrt érintő sérülésed van, fontos, hogy megfelelően kezeld azt. Mindig tartsd tisztán a területet, gyakran cseréld a kötést, hogy megelőzd a baktériumok megtelepedését. Ha bármilyen bőrpírt vagy duzzanatot észlelsz, azonnal fordulj az orvoshoz.

4. Figyelj oda a D-vitamin ellátottságra

Kutatások bizonyították, hogy a D-vitamin elősegíti az immunitást. Valóban sok tanulmány mutatott kapcsolatot az alacsony D-vitamin-szint és a fertőzések gyakoriságának növekedése között. Ügyelj arra, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint vigyél be a szervezetedbe, hogy az immunrendszer jól működjön. Ez segít felvenni a harcot a TSS-t okozó baktériumokkal is. Tartózkodj többet a szabadban, szedj étrend kiegészítőket vagy fogyassz sok olyan élelmiszert, amiben magad a D-vitain szintje, mint a tojás, gomba, máj, halak.

5. Probiotikumokban gazdag étrend

A probiotikumok szedése, fogyasztása egy másik jó módszer az immunrendszer erősítésére. Támogatják a szervezet képességét a fertőzések leküzdésében, valamint az emésztésben is. Probiotikumhoz juthatsz kiegészítőkből, vagy olyan ételekből, mint a kefir, a miso, a natto, a kimchi, a savanyú káposzta, a fermentált zöldségek.

Hirdetés