Kezdőlap EGÉSZSÉG A szívbetegség csendes gyilkosa: megöl anélkül, hogy bármit éreztél volna!

A szívbetegség csendes gyilkosa: megöl anélkül, hogy bármit éreztél volna!

A magas vérnyomás egy néma gyilkos, hosszú ideig nem mutat semmi tünetet, évekig ott lappang a szervezetben anélkül, hogy tudnánk róla, hogy valamilyen betegséggel küzdünk.

Az orvosi statisztikák szerint a magas vérnyomás a világon az elhalálozási okok listájának élén áll. A felnőtt lakosság 20%-a küzd magas vérnyomással.

A betegség hosszú ideig tünetmentes, és okoz különösebb problémát. Leggyakrabban egy orvosi vizsgálat következtében derül ki, hogy a tüneteket tulajdonképp a magas vérnyomás váltotta ki.

A megmagyarázhatatlan, és gyakori orrvérzés, fejfájás, szédülés, szédülés akkor, amikor reggel felkelünk az ágyból, erős szívdobogás, fényes foltok a látótérben, szokatlan fáradtság, edzés utáni erőtlenség, zihálás, homályos látás, járásproblémák, álmosság, zsibbadás-ezek mind a magas vérnyomás tünetei lehetnek.

Globálisan több, mint 1 milliárd ember szenved magas vérnyomásban, és ezek közül évente kb. 7 millióan halnak meg. Egyes számítások szerint kimutatták, hogy 2025-re a mostani 20%-os arányból akár 70% is lehet, ennyi lesz a felnőtt lakosság körében a magas vérnyomással küzdő személyek aránya.

Az Európai Unióban 37%-os volt a szív-és érrendszeri betegségek, és a magas vérnyomás következtében bekövetkezett elhalálozások aránya.

A stresszes, felgyorsult életforma, a túl hosszú munkaidő, a gyorséttermi ételek, az egészségtelen táplálkozás következtében a magas vérnyomásos betegek száma sajnos egyre csak növekszik.

Fontos lenne, hogy a pénz hajhászása helyett fordítsunk sokkal nagyobb figyelmet a nyugodt, kiegyensúlyozott, és boldog életforma kialakítására.

tudasfaja.com

loading...