Kezdőlap EGÉSZSÉG A sör védi a szívet… Íme a további egészségre előnyös hatásai, amiket...

A sör védi a szívet… Íme a további egészségre előnyös hatásai, amiket ismerned kell!

Hirdetés

Általában a vörösbort szokták emlegetni, mint ami kis mértékben fogyasztva jót tesz az egészségnek. Vajon a sör is rendelkezik hasonló jó tulajdonságokkal?

Még mielőtt ezt részletesebben is kifejtenénk, álljon itt a legfontosabb szabály: míg a mértékletes ivás megvédhet bizonyos betegségektől, ugyanakkor növelheti is egyes megbetegedések kockázatát. Ha fogyaszt is alkoholt, csak mértékkel tegye, nők számára napi egy, férfiaknak a napi két ital a megengedett.

Hirdetés

Kutatók szerint a sör folsavat, vitaminokat – elsősorban B-vitaminokat -, vasat és kalciumot tartalmaz. Ezek az összetevők hozzájárulnak egészséged hosszú távú megőrzéséhez. A sör egészségre gyakorolt hatása ugyanakkor természetesen függ az adott ital típusától is, valamint attól, hogy milyen összetevőket használtak fel a főzésnél.

Charlie Bamforth, a Kaliforniai Egyetem élelmezéstudományi tanszékének vezető professzora szerint az újfajta sörök már sokkal egészségesebbek, nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, és organikus anyagokból készülnek.

A professzor az egészséges sörök közé sorolja az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel ízesített söröket is – a biztonság kedvéért azonban nem árt vásárláskor áttanulmányoznod az összetevők listáját.

Lássunk most a jó híreket:

A sör védi a szívet

Minden alkohol mértékkel fogyasztva csökkentheti a szívbetegség kockázatát, mert csökkenti a vérnyomást és növeli a jó koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben.

Tápanyagokat tartalmaz

A sör gabonából készült, elsősorban árpából, így magas a B-vitamintartalma, de van benne fehérje, sőt rostanyag is.

Csontépítő hatású

A sör szilikont tartalmaz, ami erősíti a csontokat. Szilikon található még a gabonapelyhekben, a teljes kiőrlésű gabonában és a zöldbabban is. A sörben továbbá találhatunk foszfort és magnéziumot. A túl sok alkohol azonban ellentétes hatást vált ki.

Csökkenti egyes betegségek kockázatát

Ilyenek a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérnyomás és a rák egyes fajtái. Ezeknek az előnyös hatásoknak a hátterében a sörben található antioxidánsok állnak. A sör árpából és komlóból készül, így más típusú antioxidánsokat tartalmaz, mint a bor.

Hidratál

Mivel a sörben térfogat-egységenként kevesebb alkohol található, mint a rövid italokban vagy a borban, egy pohár sör beleszámít a napi folyadékmennyiségbe. Nagy mennyiségben az alkohol dehidratál, tehát ha egy sörnél többet iszik valaki, igyon mellé vizet is.

Jót tesz a vesének

Kutatások bizonyítják, hogy a sörivóknál kisebb a vesekő kockázata, mint azoknál, akik másfajta alkoholt fogyasztanak.

Egészségére!

Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva!

 

Hirdetés