Kezdőlap EGÉSZSÉG A hasnyálmirigyrák trükkös jelei, amiket nehéz felismerni idejében

A hasnyálmirigyrák trükkös jelei, amiket nehéz felismerni idejében

A hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb betegség, férfiak és nők körében egyaránt. Mivel ezt nehéz kimutatni, a betegség túlélési aránya nagyon alacsony.

 

A hasnyálmirigy része az emésztőrendszernek, és a hasüregben helyezkedik el, a gyomor mögött, a has felső részében.

A fekvése miatt nagyon nehéz a daganatokat érzékelni, mielőtt akkorákra nőnének, hogy zavarják a normál testi funkciókat.

Ezenkívül nincs olyan szűrővizsgálat, amely erre a típusú rákra koncentrálna. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a jelekre, amelyet a testünk mutat.

 

Íme a hasnyálmirigyrák 9 jele:

 

Hirtelen bekövetkezett diabétesz:

A hasnyálmirigyrák befolyásolhatja az inzulin termelést és a vércukorszintet, ezáltal újonnan kialakuló cukorbetegség alakulhat ki. Ezt általában az 50 évesnél idősebb betegeknél tapasztalják. Ha túl szomjas vagy éhes is, akkor ez a cukorbetegség jele lehet.

Sárgaság:

A rákos daganat blokkolja az epevezetéket, ami az epe (és a bilirubin) visszatartását eredményezi a szervezetben. A sárgaság – a szemek és a bőr sárgulását – az okozza, hogy a véráramba szivárgó epe süllyed.

Súlycsökkenés és étvágycsökkenés:

Ez a tünet gyakori a legtöbb rákos megbetegedésnél, és  az anorexia kialakulásához vezethet, különösen a betegség fejlett szakaszaiban. A hasnyálmirigy-daganatok gátolhatják az emésztési folyamatokat, de a rákos sejtek is ellophatnak tápanyagokat a test többi részétől, ami súlycsökkenést vagy étvágycsökkenést okoz.

Sápadtság, úszó széklet:

A sárgasághoz hasonlóan a daganat által okozott elzáródás az epevezetékben meggátolja a bilirubin elérését az emésztőrendszerben. A bilirubin az epe sárgásbarna anyaga, és ez adja a széklet színét . Ha nincs jelen az emésztőrendszerben, akkor a széklet szürke vagy fehéres lehet, és az el nem ért zsírok miatt lebegnek.

Viszkető bőr:

A viszketés egy blokkolt epevezetékhez is kapcsolódik. Ha az epe sói és az epe felépülnek a szervezetben, akkor összegyűlhetnek a bőrön, és viszkető érzést keltenek.

Hasi fájdalom:

A hasnyálmirigyrákos betegek többsége a hasi fájdalom valamilyen formáját tapasztalja, amelyet általában a felső hasban éreznek. Lehet, hogy eltűnik, ha előre hajolsz, vagy rosszabb amikor eszel vagy fekszel.

Vérrög:

Néhány ember esetében a vérrögök lehetnek a hasnyálmirigyrák legkorábbi jelei. Ha fájdalmas duzzanatot, vörösséget vagy melegséget észlel a lábában, akkor az vérrögképződés lehet.

Hátfájás:

A hátfájás a hasi fájdalommal járhat, de van amikor nem jár együtt ezzel a rákkal. Bár a hátfájás általános tünet, a hát közepén fájdalmat észlelhet, mivel a rák az idegekre vagy a szervekre nyomódik.

Elszíntelenedett vizelet:

A sötét vizelet a bilirubin véráramban előforduló eredménye. Vigyázz ha barna színű a vizeleted!

Kiknél van fokozott rizikó a hasnyálmirigyrákra vonatkozóan:

  • Dohányosok
  • 50 év felettiek
  • Genetikai hajlam -BRCA génmutációval rendelkező emberek
  • Elhízott emberek
  • Cukorbetegek
loading...