Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS A hasi elhízás legjelentősebb okai: nem csak a genetika számít!

A hasi elhízás legjelentősebb okai: nem csak a genetika számít!

A szép feszes és lapos has mondhatni minden ember vágya, ám annak elérése igazi kihívást jelent. Nagyon rögös az út, amely oda vezet, hogy az ember az álom külsőt elérje és sajnos a visszaesések száma sem alacsony, hiszen a számos önsanyargató étrend miatt hajlamosak vagyunk elért eredményeink után megpihenni és ‘ünnepelni’.

Azt azonban sosem szabad elfelejtenünk, hogy a feleslegtől való megszabadulás nem csupán esztétikai szempont. A túlsúly ugyanis számos krónikus megbetegedés (szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, rákos megbetegedések, mozgásszervi problémák) kockázati tényezője lehet, amelyeket hatékonyan meg tudunk előzni, ha elérjük és tartjuk az egészséges testtömegünket.

Mi a szerepe a genetikának?

Többféle testalkat is létezik, és nem mindannyian örököljük ugyanazt a felmenőinktől. Legyen szó alma, körte, homokóra vagy egyenes testtípusról, nem ugyanolyan a súlyfelesleg elhelyezkedése és a fogyás folyamatának megmutatkozása sem. Az alma alkatúak a leghajlamosabbak a hasi elhízásra, miközben egyéb testtájaikon a felesleg szinte egyáltalán nem jelenik meg, ellentétben mondjuk egy körte alkatúval, aki a csípő és a combtájékra hajlamos felszedni extra párnákat. Ettől függetlenül egyik típusnak sem lehetetlen leadni a nem vágyott kilókat.

A kor és a hormonok

Azt bizonyára sokan tapasztalják, hogy ami tizenévesen vagy a húszas éveik elején még meg sem kottyant, a kor előrehaladtával már némi fejtörésre ad okot. Ahogy növekedik ugyanis a biológiai életkorunk száma, úgy egyre nagyobb küzdelmek árán tudjuk megtartani az ideális formánkat. Ez a megváltozott anyagcsere folyamatok számlájára írható. Az évek múlásával, ha nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt, akkor sokkal könnyebben rakódnak ránk a kilók.

A menopauza és az egyre több nőnél előforduló PCOS (policisztás ovárium szindróma) sem segít a helyzetünkön, ugyanis ilyenkor a hormonháztartás is felborul, aminek hatása a testsúly megváltozásában nagyon is érezhető tud lenni, az adott állapottal járó egyéb tünetek mellett. Ilyenkor kiemelkedően fontos, hogy ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást.

Táplálkozásbeli tényezők

Az egyik legfontosabb befolyásoló tényező az elhízás szempontjából a táplálkozás. A túlzott ételmennyiség és a nem megfelelő minőségű ételek megválasztása is ludas lehet a dologban.

Elsősorban a legnagyobb gondot a finomított szénhidrátok (fehér liszt, cukor) okozzák, amelyek szinte 0 % rostot tartalmaznak és fogyasztásuk után az egekbe képesek emelni a vércukorszintet, ezzel együtt az inzulin szintjét is, ami következményesen a raktározás irányába tolja el az anyagcserét.

Hasi típusú elhízás komoly kapcsolatban áll a szervezet szintű gyulladással, ugyanis az itt felhalmozódó zsírszövet nagy mennyiségű gyulladásos faktort termel és számos krónikus betegség kiváltó tényezője is.

Tipp: Nagyon lényeges, hogy a finom szénhidrátos élelmiszerek helyett többször válasszunk rostban gazdag ételeket, amelyek kevesebb kalóriát tartalmaznak és számos egyéb értékes tápanyaggal is ellátják a szervezetünket. Ne feledjük, hogy minden főétkezésnek érdemes tartalmazni teljes értékű (állati) fehérjét. A színskálából pedig minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hogy a növényi hatóanyagok jótékony hatását élvezhessük. Meg kell még említsük a jó zsírok fogyasztásának fontosságát, amelyek a halakban, az olajos magvakban és a lenolajban, olívaolajban, kókuszolajban, repceolajban, avokádóban találhatóak, ugyanis ezek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és esszenciális zsírsavtartalmukkal a szervezet egészét támogatják. Javítják az agyi működést, az erek állapotát, csökkentik a szívbetegségek előfordulásának esélyét.

Az életmód hatása

A testmozgás hiánya, a kevés alvás és a stresszes életmód legalább annyira fontos, mint az előbb felsorolt tényezők. Rendszeres, krónikus stressznek való kitettség jelentősen és negatívan befolyásolja az egészségi állapotunkat, kezdve a szív-érrendszeri betegségeken át a szemmel látható elhízásig.

A kevés alvás bizonyítottan növeli az étvágyat és a felesleg elraktározását a szervezetben. A kevés testmozgás pedig, mint tudjuk hízásra hajlamosít.

Tipp: Nagyon fontos, hogy heti 2-3-szor végezzünk intenzívebb, izzasztó fizikai aktivitást, amely nem csak túlsúlytól segít megszabadulni, hanem a krónikus betegségek és a depresszió megelőzésében is szerepet játszik.

tudasfaja.com

 

loading...