Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK A gyerek a család tükre – Ha fegyelmezetlen és szófogadatlan, a hiba...

A gyerek a család tükre – Ha fegyelmezetlen és szófogadatlan, a hiba a családban keresendő

Sok szülő gondolja azt, hogy ha a gyermek állandóan rosszalkodik és szófogadatlan, akkor a probléma is benne gyökerezik. Az ilyen szülő gyakran fordul szakemberhez, a gond megoldása céljából vagy próbálja még jobban megregulázni a gyereket, kevés sikerrel.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha egy gyermek a végletekig makacs és nem hajlandó hallgatni a szülőkre, az nem azért van, mert eredendően rossz. A gyerek mindig tükre annak, hogy milyen energiák uralkodnak a családban. Annak, hogy milyen a felnőtt-felnőtt és a felnőtt-gyermek viszony.

Ha a szülők nem képesek változtatni a kapcsolatukban meglévő problémákon vagy a gyermekhez való hozzáállásukon, akkor hiába várják a gyermektől, hogy megváltozzon, zátonyra fognak futni.

Egy gyerek mindig a környezetére reagál és a benne uralkodó energiák hatására viselkedik, tanul és fejlődik. A következő szülőtípusok negatívak ebből a szempontból.

A tökéletességre törekvő szülők

Ők azok, akik a legtöbbet várják el a gyermeküktől. Akik a saját képükre akarják nevelni a gyermeket. Akik legalább két diplomával rendelkeznek fejenként és alapvetőnek tartják, hogy a gyerek is mindenből színjeles legyen, sőt még a külön órákon és egyéb fakultatív foglalkozásokon is kitűnően tejesítsen. A gyerek az elvárások terhe alatt majd összeroppan és tiltakozik vagy belül stresszel.

A fáradt szülők

Azok a szülők, akik állandóan nyugalomra és pihenésre vágynak, egy gyermek mellett is. Akik (talán) akarták a gyermeket, de rájöttek, hogy mégsem olyan egyszerű a gyereknevelés. Akik állandóan rászólnak a kicsire, hogy ‘Ezt ne csináld, azt ne csináld, maradj csendben, ne menj oda!’, stb. A gyermek próbálja magára vonni a szülök figyelmét, azt szeretné, hogy foglalkozzanak vele.

A szülők, akik mindent megadnak

Ők azok, akik nem akarják, hogy a gyermek bármiben is hiányt szenvedjen. A kicsinek valószínűleg mindene megvan anyagilag, amire szüksége lehet, sőt az is, amire nem. Ami valóban fontos, a figyelem és a törődés, azonban hiányzik. Az ilyen szülő állítja, hogy a gyereknek mindene megvan, mert tele a ház játékkal, a gyerek márkás ruhákban jár és nyomkodhatja a telefonját egész nap, de figyelmet nem sokat kap.

Az aggodalmaskodó szülők

Az ilyen szülők egyfolytában utasítják a gyereket mindenre. Úgy gondolják, hogy állandóan segíteniük kell a gyereknek, nehogy elrontson valamit vagy kárt okozzon magának. A gyerek egyedül lehetőleg ne csináljon semmit és ne is menjen egyedül sehová. Az ilyen gyerekek vagy nagyon kényelmesek és követelőzőek vagy nagyon szorongóak, önbizalom hiányosak és suták lesznek.

Az érzelmi manipulátor szülők

Azok, akik saját céljaik elérésére a gyereket használják fel. Akik általuk akarnak kiszúrni férjükkel vagy feleségükkel, akik a gyerek mögé bújnak egy családi vitában, akik a saját igényeiket a gyerek igényeiként adják elő. Akik gyakran használják ‘A gyerek miatt megtehetnéd’ vagy ‘A gyereknek kell’ mondatokat. A gyerek persze felelősnek érzi magát olyan dolgokban is, amelyekről nem tehet.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...