Kezdőlap EGÉSZSÉG A fogamzásgátló tabletták 10 káros mellékhatása, ami nincs leírva a tájékoztatóban!

A fogamzásgátló tabletták 10 káros mellékhatása, ami nincs leírva a tájékoztatóban!

Hirdetés

Ma már egyre több nő kezd el rendszeresen fogamzásgátló tablettákat szedni, hogy kémiai úton előzzék meg a nem kívánt terhességet. Vannak bizonyos dolgok, amelyekről azonban egy nő sem tud és ez nem más, mint a tabletták káros mellékhatásai.

 

Hirdetés

A hormonális fogamzásgátlásnak azonban vannak abszolút (érelzáródás, szívkoszorú és agyérbetegség, emlő és májdaganat) és jól megalapozott ellenjavallatai (migrén, magas vérnyomás, 35 évnél idősebb dohányzó nők), amelyek figyelmen kívül hagyása esetén a kezelés számos veszélyt rejteget.

A hormonális kezelést nemcsak a nem kívánt terhesség megakadályozás érdekében írhatják elő, hanem olyan esetekben is, amikor menstruációs zavarok jelentkeznek. Ilyen esetekben a tabletták előnyös hatást fejtenek ki, mivel gyógyítják a permenstruációs szindrómát, csökkentik a vérzés mennyiségét, szüntetik a fájdalmas havi vérzést.

A tabletták egyre biztonságosabbak és a kezdeti készítményekhez képest jelentősen kevesebb hatóanyagot tartalmaznak. (Régen egy tabletta tartalmazott annyi hormon dózist, mint napjainkban egy egész csomag). Azonban, mivel a hormonok az egész szervezetre kifejtik hatásukat ezért számos hátrányos hatással illetve veszéllyel is számolni kell. Az ösztrogénekkel kapcsolatba hozható veszélyek:

  1. Érelzáródásos betegségek, mint a vérrögképződés és embólia
  2. Jóindulatú májdaganatok előfordulása
  3. Az epehólyag működésének zavara és gyakoribb epekőroham
  4. Kellemetlen tünetek, mint fejfájás, migrén, hányinger

A progeszteronszármazékok mellékhatásai közé sorolhatók:

  1. A zsírok anyagcseréjének a zavara, vérzsír eltérések
  2. Hangulatingadozás, depresszió
  3. Libidócsökkenés és gyakoribb hüvelyi gyulladás

A kombinált fogamzásgátlók, amelyek mindkét hormont tartalmazzák:

  1. Metabolikus betegségek (cukorbetegség, elhízás)
  2. Magas vérnyomás
  3. Vérzéses zavarok: áttörő vagy pecsételő vérzés, vérzéskimaradás

Fontos megjegyezni, hogy az egészség megóvása érdekében, illetve a kellő fogamzásgátló hatás elérése céljából az első tabletta kiválasztása szigorúan szakorvosi feladat! Ezt követően legalább évente szükséges egy nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat.

Hirdetés